BOGOSLOVSKI FAKULTET: VIŠE OD DVIJE DECENIJE VAŽNA TAČKA IDENTITETA REPUBLIKE SRPSKE

 

Služenjem svete liturgije i slavskim obredom u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu, kao i svečanom akademijom na kojoj su dodijeljene diplome svršenim studentima i masterima, Pravoslavni bogoslovski fakultet proslavio je svoju krsnu slavu, Vasilijevdan.

BOGOSLOVSKI SLAVA

Ovo crkveno učilište od 1994.godine stasavalo je zajedno sa Republikom Srpskom, a danas predstavlja pravi duhovni i intelektualni rasadnik i osovinu srpskog naroda.

Pravoslavni bogoslovski fakultet, prošle godine, dobio je novo, moderno opremljeno zdanje u centru Foče u čiju je kupovinu i obnovu Vlada RS uložila oko tri miliona maraka. Kao jedan od stožera teološkog obrazovanja u okrilju Srpske pravoslavne crkve, ova visokoškolska ustanova uspjeva da organizaciju i kvalitet nastave uskladi sa najsavremenijim standardima.

bogoslovski1

Zahvaljujući takvim uslovima studenti lakše i brže koračaju naprijed u razvoju nastavnog i naučnoistraživačkog rada. Među njima Milan Lazić, student druge i Radenka Drakul, studentkinja četvrte godine fakulteta:

-Dok smo ranije bili ovdje na Velečevu, nije bilo loše, ali sada kada smo u gradu imamo bolje uslove za studiranje , za razvijanje nauke, tako da smo obezbijeđeni za dalji prosperitet nauke i bogoslovlja uopšte-rekao je Lazić.

-Ovdje nam je bilo i malo udaljeno od grada, učionice su nam opremljeno, iammo sve što nam je potrebno za rad u učenje i sada su mnogo bolji uslovi-rekla je Drakulova.

BOGOSLOVSKI SLAVA 4

Trenutno na fakultetu znanje stiče oko 400 studenata iz brojnih zemalja u okruženju i Evrope, na tri studijska programa i ciklusa studija u Foči i Doboju. Mnogi bivši studenti afirmisali su se i u nastavi vjeronauke u raznim obrazovnim profilima, a oni koji su odabrali sveštenički ili monaški poziv obrazac su pastira naših dana.

BOGOSLOVSKI SLAVA 5

Preseljenjem na novu lokaciju, stvaraju se uslovi za da studijski program Crkvena umjetnost i slikarstvo iz Doboja bude premješten u Foču.

-To je zapravo jedno strukturalno pitanje za koje se nadamo da će Vlada RS prepoznati koliko je bitno za razvoj i fakulteta i Univerziteta i same RS uopšte, pa da će preuzeti bar sredstva koja su potrebna za isplaćivanje rada nastavnicima sa Likovne akademije u Trebinju-rekao je dekan PBF-a, protojerej-stavrofor Darko Đogo.

Bogoslovski fakultet u Foči perjanica je visokoškolskog obrazovanja i Foča je sa ovom ustanovom stala na pijedestal pravoslavlja u Republici Srpskoj.

BOGOSLOVSKI SLAVA 6

-Bogoslovski fakultet i Bogoslovija, kao dva duhovna zavoda u Foči, grade onu misiju koju vijekovima gradi Srpska pravoslavna crkva, i fakultet je taj koji nas uzvisuje do onih visina po kojima ćemo se mi kroz vijekove dičiti i ponositi-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Bogoslovski fakultet ponosi se činjenicom da je jedna od tri visokoškolske ustanove Srpske pravoslavne crkve. Po kvalitetu nastave, ali i misiji čuvanja pravoslavlja i njegovanja najviših čovjekovih vrijednosti više od dvije decenije stoji rame uz rame sa fakultetima u Beogradu i Libertvilu.

happy wheels