DONIRANA OPREMA ZA FORMIRANJE BAZE PODATAKA O RASELJENIM I POVRATNICIMA

Predstavnici austrijske nevladine organizacije „Hilfsverk“ uručili su danas opštinskoj upravi računarsku opremu vrijednu 5 000 maraka koja će biti korištena za formiranje baze podataka raseljenih i povratnika sa područja ove lokalne zajednice. Donacija je dio projekta „Pružanje pomoći za održivost raseljenim osobama i povratnicima i podrška u upravljanju podacima” koji finansira UNHCR.

Dva laptop računara, štampač, projektor, fotoaparat i dodatna oprema za ove uređaje biće korišćeni za pravljenje jedinstvene baze podataka na osnovu koje bi opština Foča u narednom periodu mogla da aplicira na različite javne pozive i fondove sa ciljem pomoći raseljenima i povratnicima.

Najavljeno je da će „Hilfsverk“ organizovati i obuku za rad na računarima, kao i za unošenje podataka u bazu od kojih će lokalna uprava imati višestruku korist.

Sve ove aktivnosti dio su šireg projekta „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma“, za koji je sredstva obezbijedila EU iz IPA fondova, a koji se osim u Foči, sprovodi u još devet opština BiH.

Trogodišnji projekat kojim su obuhvaćene povratničke kategorije i interno raseljena lica, sprovode UNHCR, UNDP, UNICEF, IOM, „Hilfsverk“ i druge organizacije.

Zahvaljujući ovom projektu na području Foče do sada su izgrađene 22 stambene jedinice za raseljene i povratnike, a obezbijeđeni su i grantovi u oblasti poljoprivrede.

happy wheels