INTENZIVNIJA SARADNJA KROZ REGIONALNI STAMBENI PROGRAM

Predstavnici Vlade Crne Gore, Katoličkog servisa za pomoć (CRS) i Opštine Foča razgovarali su juče o Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica i aktivnostima na sprovođenju ovog projekta u Bosni i Hercegovini.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić, upoznao je predstavnike crnogorske Vlade i CRS-a o projektima stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih, ali i socijalnih kategorija na području ove lokalne zajednice.

-Cilj nam je razmjena iskustava vezanih za stambeni smještaj porodica koje su u kategoriji socijalnog. Mi u Foči imamo tri stambena objekta izgrađena za lica iz socijalnih kategorija. Pričali smo o našim iskustvima, čuli smo kakva je njihova praksa i radimo na tome da usaglašavamo pozitivna iskustva i da unaprijedimo ovaj sistem stambenog zbrinjavanja-rekao je Mašić.

Aktivnosti vezane za Program stambenog zbrinjavanja u Srbiji obuhvataju i pružanje besplatne pravne pomoći svim raseljenim i izbjeglim licima sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova.

-Ovo je jedna od naših važnih aktivnosti u sklopu koje smo pozitivna iskustva i dobre prakse  Bosne i Hercegovine pokušali i uspjeli da prenesemo velikim dijelom da budu primijenjene i u Crnog Gori gdje je takođe počela izgradnja stambenih objekata kroz Regionalni stambeni projekat-kazao je Dino Mujanović, rukovodilac projekta za područje Srbije i Crne Gore.

U Bosni i Hercegovini je kroz Regionalni stambeni program do kraja prošle godine izgrađeno 118 kuća, a u ovoj godini planirana je obnova i izgradnja 994 stambene jedinice, dok njih 830 treba da bude useljeno u prvoj polovini 2018. godine .

Na sastanku je bilo riječi i o daljoj regionalnoj saradnji vezanoj za rješavanja ovog pitanja.

-Razmijenili smo iskustva i detalje dalje saradnje na regionalnom nivou. Predstavili smo primjere dobre prakse i ono što ćemo ubuduće raditi zajedno i nastaviti zajedno veliki donatorski program koji je počeo prije pet godina . Ovo je program trajnog rješavanja pitanja raseljenih  interno raseljenih kroz izgradnju gotovih, obnovu postojećih kuća, obnovu kroz priznavanje stanarskih prava uz podršku države u kojoj su se lica opredijelila da žive-rekla je Budimirka Đukanović, državni koordinator Regionalnog stambenog programa iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Vlade Crne Gore.

Đukanovićeva je navela da je ukupna vrjednost Programa za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku oko 584 miliona evra.

happy wheels