MALA HE GOVZA 1 USKORO U REDOVNOJ PROIZVODNJI STRUJE: GODIŠNJI PRIHOD OPŠTINI 100 000 KM

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske održala je u Foči javnu raspravu o nacrtu dozvole za proizvodnju električne energije banjalučkog preduzeća Elektros u Maloj hidroelektrani “Govza B-G-1” na istoimenoj rijeci u Jeleču kod Foče.

Maksimalna instalisana snaga ove protočne elektrane sa dvije turbine, koja je u aprilu prošle godine puštena u probni rad, je 4,9 megavata.

Jedan od vlasnika “Elektrosa” Braco Stupar kaže da će ova elektrana ubrzo dobiti dozvolu i sertifikat i da će u aprilu ili maju krenuti u redovnu proizvodnju.

-Prema projektnoj dokumentaciji, godišnje bi trebalo da proizvodi 22 miliona kilovatčasova električne energije, što je otprilike dovoljno za čitavu Foču, a vrijeme će pokazati koliko će imati vode i koliku prozvodnju će ostvarivati. U gradnju je uloženo od 12 do 13 miliona maraka i trenutno zapošljava pet radnika-rekao je Stupar.

On je objasnio da koncesiona naknada iznosi pet odsto od ukupnih prihoda od proizvodnje struje, te da se od naknade, koju ubira resorno ministarstvo, 80 odsto sredstava slijeva u opštinski, a 20 odsto u republički budžet.

-Godišnja koncesiona naknada trebala bi da iznosi najmanje 100.000 maraka-rekao je Stupar.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je rekao da je sve što je ovom investicijom planirano završeno na vrijeme.

-Ona je već sada zaposlila pet ljudi, a od koncesione naknade u našem budžetu očekujemo 100.000 maraka godišnje, što je za nas vrlo značajno, tako da sa radošću očekujemo početak gradnje i drugih hidroelektrana na području naše opštine. Jedna od njih takođe se gradi u Jeleču i prema dinamici radova mislimo da će u ovoj godini biti završena-rekao je Mašić.

happy wheels