MITROPOLIT DABROBOSANSKI HRIZOSTOM: BOGOSLOVSKI FAKULTET SVETIONIK PROSVJETE I SLAVA I POHVALA NAŠEG NARODA

Svetom arhijerejskom liturgijom i prizivom blagodati Svetog Duha u hramu Svetog Save u Foči, uz blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ otpočeli su novu akademsku godinu. Mitropolit Hrizostom novoupisanim studentima, uz indekse, poklonio je po primjerak Svetog pisma, poželjevši im da se duhovno ukrijepe za predstojeću školsku godinu i uzrastanje u mudrosti Božjoj.

Novu akademsku godinu na Bogoslovskom fakultetu, na dva smjera, opštem i pastirskom dočekuje 350 studenata. U klupama i novih pedeset brucoša iz svih krajeva RS, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Među njima Borjana Gorančić sa Sokoca i Lazar Lazarević iz Brčkog.

-Završio sam Bogosloviju Svetog Save u Beogradu i upisao sam ovdje u Foči fakultet, iz istih razloga zbog kojih sam i srednju školu završio. Želio sam da se bolje upoznam sa ovim prostorom, da izučavam nauku i da upoznam i ljude koji ovdje žive-kaže Lazarević.

-Upisala sam fakultet jer sam mnogo voljela vjeronauku u školi, godinama idem u Crkvu i mnogo sam vezana za nauku-kaže Gorančićeva.

Mitropolit Hrizostom brucošima je poželio da budu dobri hrišćani i teolozi, a profesorima da sa dosta ljubavi, revnosti i strpljenja predaju nauku Gospodnju.

-Pomolismo se danas Gospodu, izvoru istinskog znanja i mudrosti da studentima i profesorima pošalje svoj blagoslov i da ih ukrijepi da sa ljubavlju uče i predaju i da prije svega uzrastaju u mjeru rasta visine Hristove. To uzrastanje duhovno i bogoslovsko zavisi od vašeg predavanja samom Gospodu, a naše pripadanje Gospodu ne može biti djelimično, već cjelovito i potpuno. I kao što je Crkva jedna, sveta, saborna i apostolska, tako i bogoslovske nauke koje se izučavaju ovdje trebaju da budu, upravo svete, saborne i svetootačke-poručio je mitropolit Hrizostom.

Treća kuća visokoškolskog bogoslovlja Srpske pravoslavne crkve smještena u centru Foče za više od dvije decenije izrasla je u pravi duhovni rasadnik, školujući generacije studenata i profesora koji stiču i usavršavaju znanja iz bogoslovlja. Danas je ova reprezentativna ustanova, prema riječima mitropolita Hrizostoma, svetionik prosvjete i slava i pohvala našeg naroda.

-Vrlo smo zadovoljni sa brojem novoupisanih studenata imajući u vidu cjelokupno stanje na Univerzitetu  i našu demografsku situaciju u RS. Interesovanja za studiranje na našem fakultetu ima, studenti dolaze iz svih država u regionu. Foča je dobar domaćin svima njima, imaju dobre uslove za studiranje na ovom fakultetu, a i svi će imati mogućnost da žive u ovdašnjem studentskom domu-rekao je Vladislav Topalović, dekan Bogoslovskog fakuleteta u Foči.

Mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu rukovodstvo fakulteta poklonilo je ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, nebeskog zaštitnika ove visokoškolske ustanove. U prisustvu načelnika opštine Foča, Radisava Mašića, mitropolit Hrizostom prošetao je ulicama Foče.

 

happy wheels