Search
Close this search box.

МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ ХРИЗОСТОМ: БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ СВЕТИОНИК ПРОСВЈЕТЕ И СЛАВА И ПОХВАЛА НАШЕГ НАРОДА

Светом архијерејском литургијом и призивом благодати Светог Духа у храму Светог Саве у Фочи, уз благослов митрополита дабробосанског Хризостома, студенти Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ отпочели су нову академску годину. Митрополит Хризостом новоуписаним студентима, уз индексе, поклонио је по примјерак Светог писма, пожељевши им да се духовно укријепе за предстојећу школску годину и узрастање у мудрости Божјој.

Нову академску годину на Богословском факултету, на два смјера, општем и пастирском дочекује 350 студената. У клупама и нових педесет бруцоша из свих крајева РС, БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске. Међу њима Борјана Горанчић са Сокоца и Лазар Лазаревић из Брчког.

-Завршио сам Богословију Светог Саве у Београду и уписао сам овдје у Фочи факултет, из истих разлога због којих сам и средњу школу завршио. Желио сам да се боље упознам са овим простором, да изучавам науку и да упознам и људе који овдје живе-каже Лазаревић.

-Уписала сам факултет јер сам много вољела вјеронауку у школи, годинама идем у Цркву и много сам везана за науку-каже Горанчићева.

Митрополит Хризостом бруцошима је пожелио да буду добри хришћани и теолози, а професорима да са доста љубави, ревности и стрпљења предају науку Господњу.

-Помолисмо се данас Господу, извору истинског знања и мудрости да студентима и професорима пошаље свој благослов и да их укријепи да са љубављу уче и предају и да прије свега узрастају у мјеру раста висине Христове. То узрастање духовно и богословско зависи од вашег предавања самом Господу, а наше припадање Господу не може бити дјелимично, већ цјеловито и потпуно. И као што је Црква једна, света, саборна и апостолска, тако и богословске науке које се изучавају овдје требају да буду, управо свете, саборне и светоотачке-поручио је митрополит Хризостом.

Трећа кућа високошколског богословља Српске православне цркве смјештена у центру Фоче за више од двије деценије израсла је у прави духовни расадник, школујући генерације студената и професора који стичу и усавршавају знања из богословља. Данас је ова репрезентативна установа, према ријечима митрополита Хризостома, светионик просвјете и слава и похвала нашег народа.

-Врло смо задовољни са бројем новоуписаних студената имајући у виду цјелокупно стање на Универзитету  и нашу демографску ситуацију у РС. Интересовања за студирање на нашем факултету има, студенти долазе из свих држава у региону. Фоча је добар домаћин свима њима, имају добре услове за студирање на овом факултету, а и сви ће имати могућност да живе у овдашњем студентском дому-рекао је Владислав Топаловић, декан Богословског факулетета у Фочи.

Митрополиту дабробосанском Хризостому руководство факултета поклонило је икону Светог Василија Острошког, небеског заштитника ове високошколске установе. У присуству начелника општине Фоча, Радисава Машића, митрополит Хризостом прошетао је улицама Фоче.

 

Поделите: