NAKON PREMIJERE „NA MLEČNOM PUTU“ KUSTURICA NAJAVIO IZGRADNJU MULTIPLEKSA U FOČI

Dugotrajnim aplauzima i ovacijama brojni Fočaci pozdravili su sinoć novo filmsko ostvarenje režisera Emira Kusturice „Na mlečnom putu“ koje je premijerno prikazano u dva termina u bioskopu Centra za kulturu i informisanje.

NA MLECNOM PUTU 1

Nakon projekcije Kusturica je rekao da je zadovoljan što se film prikazuje širom RS i Srbije ili u novim bioskopima ili u onima u kojima su zvuk i slika perfektni.

-Sa filmom „Crna mačka, bijeli mačor“ otvarao sam bioskope po Crnoj Gori, sa filmom „Zavjet“ dio u Srbiji, a ono što meni posebno zadovoljstvo pričinjava jeste istina da kada se jedan ovako težak po izvedbi film i ovako karakterističan za vrijeme koje je prošlo, kojem je glavno oružje slika i zvuk, upravo oživi u ovakvim krajevima, koji su kada je kinematgrafija u pitanju zaboravljeni-rekao je Kusturica.

Najavio je rekonstrukciju fočanskog bioskopa i istakao da će Andrićgrad uz podršku opštine Foča uskoro početi gradnja novog multipleksa.

-U stvari da oživimo još jedno novo socijalno žarište gdje dolaze mladi, a  to je bioskop, kao jedno od najboljih izmišljotina 20.vijeka koje će da preživi i u 21.vijeku. Radovi bi trebalo da počnu već iduće nedeljelje, prva sala će biti lakša za adaptaciju, jer ima dosta dobru akustičku obradu, treba da se promijene platno i sjedišta, a drugi dio, prostor iznad bioskopske sale i ispod, bi negdje do oktobra trebalo da bude završen, tako da bi će to biti multipleks-rekao je Kusturica.

NA MLECNOM PUTU 5

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da će lokalni parlament narednih dana donijeti odluku o rekonstrukciji bioskopa, te da će nakon toga radovi vrlo brzo da počnu.

-Ovo je ideja našeg režisera Emira Kusturice koju smo mi pozdravili i podržali. Andrićgrad će da uložći svoja sredstva, oko 1,2 miliona maraka, a opština daje na korištenjeprostor. Ovako ćemo dobiti savremeni bisokop, bioskopska sala na prvom spratu biće osavremenjena viodeo i audio opremom, a dvije sale na drugom spratu takođe će biti uređene. Ne samo da ćemo time dobiti novi bioskop, odnosno multipleks, već i novi prostor za kulturne sadržaje, promocije, kulturne večeri, svečanosti i sve ono što čini kulturni život jednog grada-rekao je Mašić.

Dodao je da će ovom investicijom opština Foča unaprijediti i kulturu i društveni život uopšte.

-Naša želja je da sugrađanima , mladima, a i studentima koji studiraju u Foči ponudimo savremene uslove za život, infrastrukturu koju posjeduju svi veći centri, ali i mogućnost da uživaju u najnovijim filmskim ostavrenjima u isto vrijeme kada to može publika u Banjaluci, Beogradu, pa čak u San Francisku ili Minhenu, i drugim gradovima Evrope i svijeta-rekao je Mašić.

Monika-i-Kusturica-ba-Zelengori (1)

Film “Na mlečnom putu” prati priču o životu jednog čovjeka u tri različita životna perioda – o vremenu koje je proveo kao srećni mljekadžija tokom rata, opasnim avanturama i romansi sa voljenom ženom i kasnijem monaškom životu, kada se osvrće na burnu prošlost – kako svoju, tako i svoje zemlje.

-Režirao sam savremenu bajku i u isti mah sve ovo bilo je jednako uzbudljivo kao bilo koji drugi film koji sam napravio. U ovom filmu otkrio sam ljepotu i otkrio sam intenzivne, ljudske svjetove-rekao je Kusturica, koji u filmu tumači glavnu mušku ulogu.

Partnerka mu je glumica Monika Beluči, a u filmu igraju i Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović i drugi poznati glumci.

Kusturica je rekao da film bilježi veliku gledanost i da ga je u Beogradu za pet dana pogledalo već 20.000 ljudi.

Za potrebe filma koji je sniman četiri godine od Hercegovine, Zelengore, Andrićgrada do Prijepolja, bio je angažovan veliki broj statista, a neki od njih dobili su i sporedne uloge.

 

happy wheels