Search
Close this search box.

НАКОН ПРЕМИЈЕРЕ „НА МЛЕЧНОМ ПУТУ“ КУСТУРИЦА НАЈАВИО ИЗГРАДЊУ МУЛТИПЛЕКСА У ФОЧИ

Дуготрајним аплаузима и овацијама бројни Фочаци поздравили су синоћ ново филмско остварење режисера Емира Кустурице „На млечном путу“ које је премијерно приказано у два термина у биоскопу Центра за културу и информисање.

NA MLECNOM PUTU 1

Након пројекције Кустурица је рекао да је задовољан што се филм приказује широм РС и Србије или у новим биоскопима или у онима у којима су звук и слика перфектни.

-Са филмом „Црна мачка, бијели мачор“ отварао сам биоскопе по Црној Гори, са филмом „Завјет“ дио у Србији, а оно што мени посебно задовољство причињава јесте истина да када се један овако тежак по изведби филм и овако карактеристичан за вријеме које је прошло, којем је главно оружје слика и звук, управо оживи у оваквим крајевима, који су када је кинематграфија у питању заборављени-рекао је Кустурица.

Најавио је реконструкцију фочанског биоскопа и истакао да ће Андрићград уз подршку општине Фоча ускоро почети градња новог мултиплекса.

-У ствари да оживимо још једно ново социјално жариште гдје долазе млади, а  то је биоскоп, као једно од најбољих измишљотина 20.вијека које ће да преживи и у 21.вијеку. Радови би требало да почну већ идуће недељеље, прва сала ће бити лакша за адаптацију, јер има доста добру акустичку обраду, треба да се промијене платно и сједишта, а други дио, простор изнад биоскопске сале и испод, би негдје до октобра требало да буде завршен, тако да би ће то бити мултиплекс-рекао је Кустурица.

NA MLECNOM PUTU 5

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да ће локални парламент наредних дана донијети одлуку о реконструкцији биоскопа, те да ће након тога радови врло брзо да почну.

-Ово је идеја нашег режисера Емира Кустурице коју смо ми поздравили и подржали. Андрићград ће да уложћи своја средства, око 1,2 милиона марака, а општина даје на кориштењепростор. Овако ћемо добити савремени бисокоп, биоскопска сала на првом спрату биће осавремењена виодео и аудио опремом, а двије сале на другом спрату такође ће бити уређене. Не само да ћемо тиме добити нови биоскоп, односно мултиплекс, већ и нови простор за културне садржаје, промоције, културне вечери, свечаности и све оно што чини културни живот једног града-рекао је Машић.

Додао је да ће овом инвестицијом општина Фоча унаприједити и културу и друштвени живот уопште.

-Наша жеља је да суграђанима , младима, а и студентима који студирају у Фочи понудимо савремене услове за живот, инфраструктуру коју посједују сви већи центри, али и могућност да уживају у најновијим филмским оставрењима у исто вријеме када то може публика у Бањалуци, Београду, па чак у Сан Франциску или Минхену, и другим градовима Европе и свијета-рекао је Машић.

Monika-i-Kusturica-ba-Zelengori (1)

Филм “На млечном путу” прати причу о животу једног човјека у три различита животна периода – о времену које је провео као срећни мљекаџија током рата, опасним авантурама и романси са вољеном женом и каснијем монашком животу, када се осврће на бурну прошлост – како своју, тако и своје земље.

-Режирао сам савремену бајку и у исти мах све ово било је једнако узбудљиво као било који други филм који сам направио. У овом филму открио сам љепоту и открио сам интензивне, људске свјетове-рекао је Кустурица, који у филму тумачи главну мушку улогу.

Партнерка му је глумица Моника Белучи, а у филму играју и Слобода Мићаловић, Предраг Мики Манојловић и други познати глумци.

Кустурица је рекао да филм биљежи велику гледаност и да га је у Београду за пет дана погледало већ 20.000 људи.

За потребе филма који је сниман четири године од Херцеговине, Зеленгоре, Андрићграда до Пријепоља, био је ангажован велики број статиста, а неки од њих добили су и споредне улоге.

 

Поделите: