OBILJEŽENO 25 GODINA OD FORMIRANJA FOČANSKE BRIGADE VRS

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na centralnom spomen obilježju palim fočanskim borcima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH i svečanom akademijom na kojoj su dodijeljena priznanja istaknutim borcima i posthumna odlikovanja članovima porodica poginulih BO Foča obilježila je danas 25 godina od formiranja fočanske brigade Vojske Republike Srpske.

17821318_10213439811492077_830471831_n

Vujana Živanović u ratu je izgubila sina Slavomira, jednog od najvećih heroja Foče. Posthumno odlikovanje, koje joj je uručeno, svjedočanstvo je doživotni ponos da je sina dala za odbranu srpskog roda.

-Tako je moralo da bude. Došao je iz Hrvatske, Mladić ga je odlikovao za herojstvo. Savjetovala sam mu da ide, da bježi, rekao je „Neću majko, dvadeset glava da imam svaku bih za Foču dao“-prisjeća se Vujana.

Na branik otadžbine živote je položilo 646 fočanskih boraca i civila, a teža ranjavanja preživjelo je 545 ratnih vojnih invalida. Fočanski borci nadaleko poznati po herojstvu i upamćeni na ostalim ratištima širom Srpske.

Ratna dejstva u Foči započela su 8.aprila napadom  muslimanskih jedinica na brdo Ćelovinu i  paljenjem srpskih kuća, a srpski narod je u samoodbrani krenuo u vojno organizovanje kako bi zaštitio svoja ognjišta i svoju otadžbinu, istakli su u opštinskoj BO.

-Foča je opština koja je najviše procentualno stradala prema broju stanovnika, boraca i obimu teritorije. Išli smo u ispomoć Nevesinju, Trebinju, okolini Banja Luke, Gradišci, okolini Sarajeva. Teško je bilo, a oni koji su živote dali zadužili su da im se poklanjamo do vječnosti-rekao je Srđan Stanković, predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije.

17887345_10213439829932538_359395547_o

Jedan od ratnih komandanata Milenko Plemić rekao je da su događaji iz dva svjetska rata opametili su Srbe i  da 1992.godine oni nisu bili nespremni kao nekada narod Kozare, Prebilovaca ili Korita.

-Grad je oslobođen za samo devet dana, odnosno 17. aprila, kada su naše jedinice protetjerale bojovnike iz njihovog glavnog uporišta Donjeg Polja prema Goraždu-rekao  je Plemić.

Podsjetio je, zatim, na dalji ratni put srpskih jedinica iz Foče, koje su morale da obezbjeđuju dugu liniju fronta, jer je opština Foča teritorijalno bila jedna od najvećih u BiH, pa su se neprijateljske jedinice često ubacivale u dubinu teritorije, čineći zločine nad civilnim stanovništvom, a najteže su prošle mjesne zajednice Jošanica i Jabuka.

Plemić je istakao i blistave pobjede fočanskih boraca na Preljući, Stocu, Kacelju, Zebinoj šumi u opštini Foča, te van opštine, na Rogoju, Trnovu, Igmanu, i brojnim krvavim kotama na Treskavici.

-Sve su to krvava bojišta, koja su imale svoje junake, od kojih mnogih nisu živi. Možemo reći da je Fočanska brigada uradila mnogo- oslobodila Foču i uzidala je u temelje Republike Srpske, izdržala žestoke ofanzive, odbranila stanovništvo i teritoriju sve do potpisa mira, priticala u pomoć braći kad god je zatrebalo,  i na kraju izdržala agresorsko NATO bombardovanje-podsjetio je Plemić.

17838559_10213439831412575_1199092812_o

Povodom četvrt vijeka obilježavanja fočanskih brigada, u Muzeju „Stara Hercegovina“ otvorena je izložba „Foča u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995“ koju je priredila ova ustanova, a koja na 19 panoa, i na srpskom i enegleskom jeziku, svjedoči o nemilim ratnim dešavanjima i ostaje trajni zapis budućim naraštajima.

 

happy wheels