OTVORENA OBNOVLJENA CAREVA DŽAMIJA

U prisustvu brojnih vjernika, domaćih i stranih zvaničnika u Foči je svečano otvorena obnovljena Careva džamija. Bogomolja izgrađena 1501. godine srušena je u proteklom ratu.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović istakao je da je glavni poziv vjere međusobno upoznavanje ljudi, kako bi svijet postao prostrana kuća za sve.

-Različitosti, mnoštvo rasa, nacija, kultura i civilizacija nisu omaška istorije, već istinski dar Božije mudrosti da život učini bogatijim u njegovoj različitosti. Svako nasilje nad tom različitosti jeste u isto vrijeme pokušaj negiranja tog Božijeg nauma-naveo je Kavazović.

Starješina hrama Svetog Save iz Foče, Nenad Tupeša u ime SPC, rekao je da je obnova bogomolje, velika radost svakog vjernika, bez obzira na njegovu vjeroispovijest.

dzamija-slika-3

Bošnjački član Predsjedništva, Bakir Izetbegović naglasio je da je odnos prema bogomoljama drugih, i hrišćanima i muslimanima, mjera poštovanja, ali i samopoštovanja.

Obnova Careve džamije, u koju je uloženo gotovo milion i po maraka, počela je 2013. godine.  Finansirana je prilozima vjernika i donatora. Veliku pomoć pružila je Vlada Turske preko agencije Tika.

Na svečanosti je govorio i potpredsjednik Vlade Turske Vejsi Kajnak, a prisustvovao je i turski ambasador u BiH Haldun Koč.

Nakon ceremonije i molitve u džamiji, predstavnici turske Vlade zajedno sa Izetbegovićem posjetili su načelnika opštine Foča Radisava Mašića, sa kojim su razgovarali o stanju i kvalitetu života u ovoj lokalnoj zajednici.

dzamija-slika-5

U Foči je u toku i obnova Aladža džamije, koja je sagrađena polovinom 16. vijeka i predstavljala je spomenik orijentalne kulture na Balkanu.

 

happy wheels