Search
Close this search box.

ПОКРЕТАЊЕ ПОГОНА ЗА ПРЕРАДУ ДРВЕТА У ФОЧИ ШАНСА ЗА НОВА РАДНА МЈЕСТА

О покретању погона за финалну прераду дрвета у Индустријској зони Брод на Дрини у којем би запослење добило више стотина радника разговарано је у Фочи на састанку Стева Мирјанића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС са начелником општине Радисавом Машићем.

Ријеч је о погону који би производио намјештај намијењен извозу за шта би требало годишње обезбиједити око 30 хиљада кубика дрвета, односно 24 хиљаде кубика букве и 6 000 кубика храста.

-Шумско газдинство “Маглић” из Фоче годишње производи око 90 хиљада кубика, од чега су 70 одсто четинари и 30 одсто лишћари, тако да је биланс лишћара мањи од потреба овог капацитета, који би запослио између 350 и 400 радника-рекао је Мирјанић и додао да се ради о врло озбиљном пројекту.

У локалној управи појашњавају да су у контакту са пословним партнером, који има сличну фабрику у Фојници и ради за познати систем Икеа.

-Производиле би се између осталог столице и други намјештај, а комплетна производња била би намијењена за извоз. Мислимо да на подручју ове регије постоји довољно сировине и да то не би био само пројекат локалног, већ регионалног карактера-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

О иницијативи покретања погона за прераду дрвета ресорни министар упознаће у наредним данима Владу РС, а општина Фоча доставиће надлежнима податке са колико сировина, поготову буквом и храстом, располажу шумска газдинства у Фочи и околним општинама, те колико прерађивачи могу да усмјере резане грађе за потребе ове финалне прераде.У општини очекују да ће Влада РС имати разумијевања и пружити подршку отварању погона и запошљавању нових радника.

 

Поделите: