POTPISANI UGOVORI SA 177 STIPENDISTA

Stotinu sedamdeset sedam studenata koji će u tekućoj akademskoj godini primati stipendiju iz opštinskog budžeta potpisali su danas ugovore o stipendiranju sa načelnikom opštine Foča, Radisavom Mašićem. Za ove namjene u opštinskom budžetu planirano je oko 150 000 maraka, a stipendije u iznosu od 80 do 100 maraka, zavisno od godine studija, biće isplaćivane u narednih deset mjeseci.

stipendije-foca-3-650x298

Među stipendistima su studenti sa najmanjom prosječnom ocjenom 7.50, djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, brucoši sa odličnim uspjehom iz srednje škole, studenti bez jednog ili oba roditelja, korisnici socijalne pomoći, a starosna granica je 26 godina. Od ove godine stipendira se i 13 studenata čija su oba roditelja nezaposlena.

Mjesečna primanja olakšaće im troškove studiranja, ističu Marija Pejović, studentkinja druge godine Medicinskog fakulteta i Srđan Novaković, student treće godine Bogoslovskog fakulteta.

-Imamo dosta izdataka tokom studiranja, kako za nabavku literature, upis semestara i brojne druge troškove, tako da nam mnogo znači-ističe Pejovićeva.

– U ovoj situaciji kakva je danas nama je svaka pomoć dobrodošla-kaže Novaković.

stipendije-foca-5-650x376

Osim roditeljske podrške, opštinska stipendija velikom broju studenata jedino je primanje koje ostvaruju. Zato je smatraju značajnom podrškom. Među njima i studentkinja treće godine ovdašnjeg Medicinskog fakulteta Katarina Radović i Dejan Čančar, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

-Osim što ćemo moći podmiriti troškove tokom studiranja, moći ćemo da obezbijedimo nešto i za sebe, da nam roditelji ne moraju u svemu pomagati-smatra Radovićeva.

-Imajući u vidu naša primanja, naših roditelja i primanja ljudi uopšte, dobro dođe svakom studentu novčani mjesečni iznos-kaže Čančar.

stipendije-foca-4-650x352

Stipendije će biti isplaćivane redovno u narednih deset mjeseci, ističu u lokalnoj upravi.

-Iznos stipendije za prvu, drugu i treću godinu je 80 maraka, studenti četvrte godine iz budžeta će dobijati po 90, dok će studenti pete i šeste godine studija primati stipendiju u iznosu od 100 konvertibilnih maraka-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča i dodao da su u protekle četiri godine iz opštinskog budžeta isplaćene ukupno 752 stipendije za šta je obezbijeđeno oko 700 000 maraka.

happy wheels