PROSLAVLJEN DAN OPŠTINE FOČA: URUČENA PRIZNANJA I NAJAVLJENI NOVI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja i svečanom sjednicom lokalnog parlamenta na kojoj su dodijeljena priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima Foča je danas proslavila Dan opštine, 9.Maj.  Priznanje „Počasni građanin Foče“ uručeno je ministru prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenki Golić za doprinos energetskoj efikasnosti fočanske bolnice, dok je  Povelju opštine ove godine dobio sarajevski privrednik Enes Hajdarević, za doprinos boljem životu mještana fočanske Mjesne zajednice Popov Most.

DAN OPSTINE 2

Dok svijet proslavlja Dan pobjede nad fašizmom, Stari kontinent Dan Evrope, opština Foča sa svojih 18 288 građana danas svečano slavi svoj dan. Brojni istorijski fakti, spomen-obilježja, kao i muzejska postavka „Sto deset dana fočanske republike“ ovdašnjeg Muzeja “Stara Hercegovina” svjedoče da Foča baštini antifašističke tekovine.

zeljezni most 5

U 2017.godini, ova lokalna zajednica može se pohvaliti brojnim infrastrukturnim projektima. Savremeni studentski dom, nova zgrada Bogoslovskog fakulteta u centru grada, rekonstruisana glavna gradska ulica, novoizgrađeni primarni vodovod, novi stambeni objekti za porodice poginulih, raseljene i izbjegle samo su neki od njih. U toku je i obnova željeznog mosta na rijeci Drini porušenog tokom NATO bombardovanja 1995.godine, priprema za drugu fazu obnove vodovoda i kanalizacije, završetak izgradnje puta desnom obalom Tare, kao i drugi projekti koje ova lokalna zajednica sprovodi u saradnji sa entiteskim i državnim ministarstvima.

DAN OPSTINE 3

Dan opštine prilika je da lokalna vlast predstavi i nove planirane projekte.

– U ovoj godini jedna od najvećih investiicija biće izgradnja novog objekta Dječijeg vrtića. Sadašnji kapacitet vrtića je nedovoljan da primi sve mališane, tako da ćemo praviti objekat sa 250 mjesta. Nastavljamo obnovu vodovoda i rekonstrukcije bolnice, put uz taru trebalo bi da bude završen za mjesec dana, a obnova mosta na Drini za dva mjeseca-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

DAN OPSTINE 7

U Foči je poslije skoro šest decenija prvi put novo ruho dobila i Univerzitetska bolnica u kojoj se na godišnjem nivou liječi oko 13 000 pacijenata iz svih krajeva RS i BiH.

DAN OPSTINE 4

Upravo za projekat energetske efikasnosti fočanske bolnice vrijednog četiri miliona maraka koje je obezbijedila Vlada RS, kroz kreditna sredstva Svjetske banke, ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Srebrenka Golić ponijela je titulu Počasnog građanina Foče:

-Uložiću još više truda i rada kako bi građani Foče dobili još bolje uslove za život, trebamo još raditi na objektima koji će otvarati nova radna mjesta, koji će zadržati sve ove mlade ljude, studente i učenike, da ne odlaze,već da ostaju ovdje-rekla je Golićeva.

DAN OPSTINE 5

Povelju opštine ove godine dobio je sarajevski privrednik Enes Hajdarević, koji je svojim sredstvima izgradio most na Sutjesci u fočanskoj Mjesnoj zajednici Popov Most, asfaltirao lokalni put, obnovio džamiju, a svake godine stipendira učenike područne škole.

– Dobio sam još više volje i snage i mogu da obećam da ću da učestvujem u razvojnim projektima opštine Foča, da ih podržim i samostalno-rekao je Hajdarević.

Na svečanoj sjednici lokalnog parlamenta uručene su i i dvije zahvalnice – Milanu Milanoviću i Želimiru Trojeru, te pet novčanih nagrada – Rajku Mariću, Aleksandru Eriću, Milomiru Davidoviću, Milici Tadić i grupi mladih Fočaka koja je za Dan Republike Srpske na jednoj stambenoj zgradi postavila tridesetak metara dugu zastavu sa likom Svetog Stefana.

DAN OPSTINE 6

Sjednici su prisustvovali ministar porodice omladine i sporta RS, Jasmina Davidović, ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević, delegacije susjednih opština i pobratimskih opština i gradova iz Srbije i Crne Gore.

Na adresu opštine stigle su brojne čestitke, između ostalog od predsjednika RS Milorada Dodika, predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, ministra uprave i lokalne samouprave RS Lejle Rešić, i brojnih opština i gradova iz regiona.

 

happy wheels