SO FOČA: ODBORNICI ZATRAŽILI KONTROLU U OBLASTI RADA

Odbornici SO Foča usvojili su zaključak da nadležne inspekcijske službe izvrše kontrolu zaposlenih radnika, uplate doprinosa i poštovanja radnog vremena u svim preduzećima, radnjama i ustanovama na području ove lokalne zajednice, kako bi se ustanovio tačan broj zaposlenih i nezaposlenih lica, ali i uticalo na smanjenje broja radnika na crno i kršenja radničkih prava.

Zatražili su da se formira Privredni savjet čija bi osnovna uloga bila rad na poboljšavanju privrednog ambijenta i privlačenju investitora, te da načelnik opštine formira radnu grupu koja će predložiti način rješavanja infrastrukturnih problema u indistrijskoj zoni Brod na Drini.

Odbornici su usvojili većinom glasova izvještaj o izvršenju opštinskog budžeta za period od 1. januara do 30. juna ove godine.

U prvoj polovini 2017. godine, opština Foča naplatila je 4.459.331 KM prihoda, odnosno 38,64 odsto od godišnjeg plana, dok je u istom periodu potrošila 4.694.175 KM ili 40,68 odsto od planiranih godišnjih troškova.

Naplaćeno je 45,30 odsto od planiranih poreskih prihoda, dok su neporeski prihodi u prvih šest mjeseci na nivou od 31,34 odsto od godišnjeg plana.

Mirjana Davidović, načelnik Odjeljenja za finansije opštine rekla je da je ovo samo presjek stanja na kraju prve polovine godine, te da je dinamika punjenja budžeta različita po mjesecima i da je u drugoj polovini godine priliv sredstava veći.

Navela je primjer da su sredstva od šumskih sortimenata u prvoj polovini iznosila 180.000, a da je u julu i avgustu naplaćeno 300.000 maraka.

Odbornici su usvojili novu odluke o bezbjednosti saobraćaja na području opštine, kojom će se uskladiti sa najnovijim zakonskim izmjenama.

Odlukom  se, na teritoriji opštine Foča, reguliše režim saobraćaja i ograničenja, zaustavljanje i parkiranje, te obučavanje kandidata za vozače motornih vozila, a predviđeno je i formiranje savjetodavnih tijela za bezbjednost saobraćaja.

Donesena je i odluka o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje članova upravnih odbora Centra za kulturu i informisanje, Apoteke Foča, Centra za socijalni rad i Muzeja Stara Hercegovina, usvojeni su izvještaj i program rada Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaja za direktora ove javne ustanove ponovo je imenovana Slađana Vladičić.

 

happy wheels