UNIVERZITETSKA BOLNICA ZA POLA GODINE U NOVOM RUHU

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić posjetila je danas Univerzitetsku bolnicu Foča, u kojoj je počela realizacija druge faze projekta „Energetska efikasnost u BiH“, koja će trajati šest mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je oko četiri miliona KM.

U okviru prve faze, centralna bolnička zgrada dobila je novi krov, fasadu sa termoizolacijom, zamijenjena je spoljašna stolarija i sistem grijanja, a u drugoj fazi, koja bi trebala da bude završena za pola godine, isti poslovi biće urađeni u preostala četiri paviljona.

Riječ je o kreditu Svjetske banke namijenjenog za rekonstrukciju objekata iz oblasti zdravstva i obrazovanja, koji finansira Vlada Republike Srpske.

Golićeva je poručila da je ovo poklon Vlade Srpske opštini Foča.

-Centralna zgrada je izgrađena 1958. godine, a preostali paviljoni do 1974. godine i od tada u njih nije ništa uloženo. Ovo je regionalna i univerzitetska bolnica u kojoj studenti obavljaju praksu. Ponosna sam što je objekat u prvoj fazi završen onako kako je ugovorom propisano, a izvođač druge faze nam garantuje da će i ta faza biti završena kako je predviđeno ugovorom, za šest mjeseci- rekla je Golićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske u proteklih nekoliko godina u Foči završila ili započela velike projekte, poput rekonstrukcije vodovoda, izgradnje zgrade Studentskog doma i Bogoslovskog fakulteta, te rekonstrukcije željeznog mosta na Drini.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić zahvalio je Golićevoj na velikoj podršci, kojom će ova ustanova biti „umivena, pokrivena i ugrijana“.

-Nama ostaje da napravimo lift prvog paviljona i da nadogradimo dva sprata u `C` i `D` paviljonu. Zahvalio bih Vladi i predsjedniku Srpske, koji su prepoznali naše potrebe i odobrili još jedan projekat rekonstrukcije unutrašnjosti i nabavke nove opreme, koji je u toku-rekao je Marić.

Projekat je pomogla i opština Foča izdvajanjem sredstava za pokrivanje jednog paviljona.

Načelnik opštine Radisav Mašić naglasio je da je Univerzitetska bolnica jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

-Ovom investicijom obezbjeđujemo optimalne uslove za pacijente, medicinsko osoblje i sve one koji će u budućnosti tražiti usluge ove ustanove. Tako se stvaraju pretpostavke da se novom opremom nastavi razvoj bolnice-rekao je Mašić.

happy wheels