USVOJEN PROGRAM RADA NAČELNIKA: U PLANU OTVARANJE 200 RADNIH MJESTA

Izvještaj o radu načelnika opštine Foča Radisava Mašića za prošlu i program rada za tekuću godinu usvojili su juče odbornici SO Foča.

Načelnik Mašić naveo je da će akcenat rada u ovoj godini biti na novim investicijima i infrastrukturnim projektima, kao i na otvaranju novih radnih mjesta.

-Mi smo trenutno u pregovorima sa novim investitorima koji bi da ulažu u drvopreradu i tekstilnu industriju u postojećoj Industrijskoj zoni Brod na Drini. Predviđeno je da u ovoj godini bude otvoreno 200 novih radnih mjesta, naše je da obezbijedimo uslove da se to i realizuje-rekao je Mašić.

Kao druge najvažnije infrastrukturne projekte na području Foče Mašić je naveo dovršetak izgradnje puta desnom obalom rijeke Tare, projekat izgradnje vodovoda, završetak obnove željeznog mosta na Drini kod Kazneno-popravnog zavoda, rekonstrukciju gradskih saobraćajnica, zgrade Osnovnog suda u Foči, izgradnju nove zgrade za obdanište, multipleksa u Centru za kulturu i informisanje i nabavke vozila za više opštinskih ustanova.

-Ukupna vrijednost investicija prelazi 23 miliona maraka, neke od njih su već u toku, a realizacija drugih planirana je za ovu godinu. Veliku šansu imamo i u mini hidrocentralama, a samo od hidrocentrale na rijeci Govzi koja odnedavno ima i dozvolu za rad na godišnjem nivou opština će prihodovati u kasu 100 000 maraka-naveo je Mašić.

so-izvrsna-vlast-650x434

Mašić je naveo da je stopiran projekat prekogranične saradnje sa Užicem, kojim je bilo predviđeno osnivanje Centra za spasavanje- u Foči na vodama, a u Užicu iz vazduha, jer ovaj grad iz Srbije nije ispunio svoj dio obaveza.

-Naš projekat je prošao, ali je Užice napravilo nekoliko grešaka.  Fočanski projekat čekaće novi tender, ali je saradnja sa Užicem propala-objasnio je Mašić.

Odgovarajući na pitanja odbornika, on je rekao da će pokretanje toplane na Brodu, o čemu je ranije postignut dogovor sa jednom češkom firmom, zavisiti od koncesija za ugalj iz Miljevine, te da te poslove vodi resorno Ministarstvo Republike Srpske.

Jedan od gorućih problema Foče je i deponija, a Mašić je najavio da bi u ovoj godini trebala biti određena nova lokacija za odlaganje otpada, te da se priča o regionalnoj deponiji pokazala kao neisplativa.

Odbornici su usvojili i Nacrt strategije razvoja opštine Foča za period 2017-2026. godina, koji je upućen u javnu raspravu.

Na sjednici je donesena odluka o davanju saglasnosti Centru za kulturu i informisanje da sa privrednim društvom „Andrićgrad-Lotika“ zaključi ugovor o opremanju multipleks bioskopa.

Ugovorom je predviđeno da preduzeće Emira Kusturice uloži 1 200 000 KM u opremanje postojeće kino sale i dvije nove sale na spratu objekta, ukupne površine 383 metara kvadratnih, audio vizuelnom opremom za potrebe mulitpleks bioskopa, a ugovoreni period korišćenja prostora je 10 godina uz mogućnost produženja.

multipleks foca

Načelnik opštine Radisav Mašić je naveo da je ovaj projekat poklon Andrićgarada Foči, jer ga lokalna zajednica ne bi mogla realizovati sama.

On je pojasnio da je osnova za ovu odluku pismo namjere iz Andrićgrada kojim je Foči, kao studentskom gradu, ponuđeno da dobije savremeni bioskop sa tri dvorane za projekciju na najsavremenijim uređajima za sliku i ton, a koje će se koristiti i za sve druge aktivnosti CKI.

Mašić je naveo da je u pismu namjere istaknuto da ponuda nije na komercijalnoj osnovi, jer Andrićgrad želi da izrazi društvenu odgovornost i brigu prema građanima Foče, omogućavajući prikazivanje kinematografije na savremeni način, čime se obogaćuje kulturna ponuda ove opštine.

-Kroz ovu investiciju i prijem u radni odnos dva radnika, kao i prihvatanjem režijskih troškova od strane opštine, projekat se može realizovati u naredna tri mjeseca-citirao je Mašić ponudu preduzeća Andrićgrad-Lotika.

On  je istakao da nema razloga da se sumnja u dobre namjere ovog projekta.

Odbornici opozicije su tražili da se izjašnjavanje odgodi za narednu sjednicu, do kada bi trebali biti upoznati sa sadržajem ugovora, ocjenjujući da bez toga ne znaju za šta konkretno glasaju, te da postoji dosta nelogičnosti i nejasnoća oko zajedničkog ulaganja CKI i Andrićgrada.

Na sjednici su usvojeni godišnji izvještaji svih opštinskih inpspekcija. Dosadašnji vršioci dužnosti, izabrani su za načelnike opštinskih odjeljenja- Branka Salamadija za načelnika Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, Mira Davidović Odjeljenja za finasnije, Zoran Ćosović Odjeljenja za opštu upravu, Gordan Drakul za načelnika Odjeljenja za inspekcije i Mensud Jahić za načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove. Za sekretara SO izabrana je Brana Stanković.

 

happy wheels