Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ПРОГРАМ РАДА НАЧЕЛНИКА: У ПЛАНУ ОТВАРАЊЕ 200 РАДНИХ МЈЕСТА

Извјештај о раду начелника општине Фоча Радисава Машића за прошлу и програм рада за текућу годину усвојили су јуче одборници СО Фоча.

Начелник Машић навео је да ће акценат рада у овој години бити на новим инвестицијима и инфраструктурним пројектима, као и на отварању нових радних мјеста.

-Ми смо тренутно у преговорима са новим инвеститорима који би да улажу у дрвопрераду и текстилну индустрију у постојећој Индустријској зони Брод на Дрини. Предвиђено је да у овој години буде отворено 200 нових радних мјеста, наше је да обезбиједимо услове да се то и реализује-рекао је Машић.

Као друге најважније инфраструктурне пројекте на подручју Фоче Машић је навео довршетак изградње пута десном обалом ријеке Таре, пројекат изградње водовода, завршетак обнове жељезног моста на Дрини код Казнено-поправног завода, реконструкцију градских саобраћајница, зграде Основног суда у Фочи, изградњу нове зграде за обданиште, мултиплекса у Центру за културу и информисање и набавке возила за више општинских установа.

-Укупна вриједност инвестиција прелази 23 милиона марака, неке од њих су већ у току, а реализација других планирана је за ову годину. Велику шансу имамо и у мини хидроцентралама, а само од хидроцентрале на ријеци Говзи која однедавно има и дозволу за рад на годишњем нивоу општина ће приходовати у касу 100 000 марака-навео је Машић.

so-izvrsna-vlast-650x434

Машић је навео да је стопиран пројекат прекограничне сарадње са Ужицем, којим је било предвиђено оснивање Центра за спасавање- у Фочи на водама, а у Ужицу из ваздуха, јер овај град из Србије није испунио свој дио обавеза.

-Наш пројекат је прошао, али је Ужице направило неколико грешака.  Фочански пројекат чекаће нови тендер, али је сарадња са Ужицем пропала-објаснио је Машић.

Одговарајући на питања одборника, он је рекао да ће покретање топлане на Броду, о чему је раније постигнут договор са једном чешком фирмом, зависити од концесија за угаљ из Миљевине, те да те послове води ресорно Министарство Републике Српске.

Један од горућих проблема Фоче је и депонија, а Машић је најавио да би у овој години требала бити одређена нова локација за одлагање отпада, те да се прича о регионалној депонији показала као неисплатива.

Одборници су усвојили и Нацрт стратегије развоја општине Фоча за период 2017-2026. година, који је упућен у јавну расправу.

На сједници је донесена одлука о давању сагласности Центру за културу и информисање да са привредним друштвом „Андрићград-Лотика“ закључи уговор о опремању мултиплекс биоскопа.

Уговором је предвиђено да предузеће Емира Кустурице уложи 1 200 000 КМ у опремање постојеће кино сале и двије нове сале на спрату објекта, укупне површине 383 метара квадратних, аудио визуелном опремом за потребе мулитплекс биоскопа, а уговорени период коришћења простора је 10 година уз могућност продужења.

multipleks foca

Начелник општине Радисав Машић је навео да је овај пројекат поклон Андрићгарада Фочи, јер га локална заједница не би могла реализовати сама.

Он је појаснио да је основа за ову одлуку писмо намјере из Андрићграда којим је Фочи, као студентском граду, понуђено да добије савремени биоскоп са три дворане за пројекцију на најсавременијим уређајима за слику и тон, а које ће се користити и за све друге активности ЦКИ.

Машић је навео да је у писму намјере истакнуто да понуда није на комерцијалној основи, јер Андрићград жели да изрази друштвену одговорност и бригу према грађанима Фоче, омогућавајући приказивање кинематографије на савремени начин, чиме се обогаћује културна понуда ове општине.

-Кроз ову инвестицију и пријем у радни однос два радника, као и прихватањем режијских трошкова од стране општине, пројекат се може реализовати у наредна три мјесеца-цитирао је Машић понуду предузећа Андрићград-Лотика.

Он  је истакао да нема разлога да се сумња у добре намјере овог пројекта.

Одборници опозиције су тражили да се изјашњавање одгоди за наредну сједницу, до када би требали бити упознати са садржајем уговора, оцјењујући да без тога не знају за шта конкретно гласају, те да постоји доста нелогичности и нејасноћа око заједничког улагања ЦКИ и Андрићграда.

На сједници су усвојени годишњи извјештаји свих општинских инпспекција. Досадашњи вршиоци дужности, изабрани су за начелнике општинских одјељења- Бранка Саламадија за начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Мира Давидовић Одјељења за финасније, Зоран Ћосовић Одјељења за општу управу, Гордан Дракул за начелника Одјељења за инспекције и Менсуд Јахић за начелника Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове. За секретара СО изабрана је Брана Станковић.

 

Поделите: