Search
Close this search box.

УТВРЂЕНА КОНАЧНА ВЕРЗИЈА АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА СУЗБИЈАЊЕ НАСИЉА

У оквиру пројекта „Унапређење имплементације међународних стандарда за заштиту преживјелих насиља у породици на локалном нивоу” који проводи Фондација “Лара” из Бијељине у Фочи је представљена коначна верзија локалног акционог плана за превенцију и сузбијање насиља у породици и насиља према женама.

Овај документ, након усаглашавања са свим општинским институцијама, ускоро би требало да буде упућен у локални парламент на усвајање.

Израда документа почела је прошле године, а у његовом усаглашавању активно су учествовали сви представници општинскх институција, Центра за социјални рад, Бироа за запошљавање, здравствене и образовне институције , каже Милка Стевић из Фондације “ЛАРА” :

-Документ има више стратешких циљева који се односе на унапређење мултисекторске сарадње , унапређење подршке и заштите жртвама насиља, јачање капацитета локалне управе за рад у овој области и превенцију и заштиту жртава насиља. Све мјере су усаглашене, тако да ми још једном желимо да утврдимо прије финализације документа чија је основна сврха унапређивање самог положаја жртава насиља-рекла је Стевићева.

Акциони план и све пројектне активности имају за циљ да се на локалном нивоу почне примјењивати Истанбулска конвенција Савјета Европе, коју је БиХ ратификовала 2013. године.

Пројекат „Унапређење имплементације међународних стандарда за заштиту преживјелих насиља у породици на локалном нивоу” проводи се од октобра 2016. и траје до 31. децембра ове године. Реализује  се у оквиру UN Women” пројекта “Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и насиља у породициу Босни и Херцеговини”, који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу.

 

 

Поделите: