Search
Close this search box.

ФОЧА ДОБИЛА „УЛИЦУ РАЗЛИЧИТОСТИ“ СА РАЗНОБОЈНИМ КИШОБРАНИМА

Сервис центар за помоћ особама са тешкоћама у развоју “Трачак наде” отворио је данас у Фочи “Улицу различитости” са разнобојним “лебдећим” кишобранима који симболично говоре да је свака породица различита, али са истим правима и потребом системске подршке и заштите друштва.

Уз подршку УСАИД-а, шарени кишобрани су окачени на дијелу Градског трга, чиме се Фоча придружила Бањалуци и Сарајеву у кампањи “Породица је закон” коју реализује мрежа сервис центара за помоћ особама са тешкоћама у развоју и њиховим породицама.

Предсједник Сервис центра “Трачак наде” Јелена Вилотић каже да покушавају да се изборе за системску помоћ и подршку дјеци и особама са инвалидитетом, како у Сарајеву, Бањалуци, Тузли и Фочи, гдје постоје овакви центри, тако и у цијелој БиХ.

“Циљ кампање је да укажемо да породице дјеце и особа са инвалидитетом нису мање значајне од породица типичне популације, да се то питање што прије системски ријеши и подрже ове породице”, рекла је Вилотићева.

У Сервис центру “Трачак наде” услуге користи 65 лица из Фоче, Фоче-Устиколине, Горажда и Чајнича, а са њиховим члановима породица Центар окупља око 250 активних чланова.

“Пружамо дефектолошке, психолошке, логопедске и третмане медицинског техничара, а недавно је почела да се примјењује и услуга физикалне терапије. У прошлој години успјели смо да пружимо скоро 10.000 услуга нашим корисницима”, навела је Вилотићева.

“Трачак наде” од оснивања има велику подршку локалне управе.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да ово регионално удружење окупља сву дјецу која на било који начин заостају у развоју за другом, обезбјеђује им стручне услуге, али помаже и њиховим родитељима.

“Наставићемо да их подржавамо, а и ова манифестација је доказ да су врло активни”, истакао је Машић.

 

Поделите: