Search
Close this search box.

ЧЕТВРТ ВИЈЕКА ФОЧАЦИ САБРАНИ У ИМЕ НЕБЕСКОГ ЗАШТИТНИКА

Служењем архијерејске литургије, свечаном литијом кроз град и славским обредом  општина Фоча и Храм Светог Николе прославили су крсну славу пренос моштију Светог Николаја.

Чудотворни Николај Мириклијски, светитељ је народни и представник оних који слушају ријеч вјере и журе се да је изврше, па да примјером друге поуче, истакнуто је на свечаности.

Светониколајвеска свечаност почела је молитвеним сабрањем Фочака у храму који носи име њиховог небеског патрона. Свету архијерејску литургију предводио је митрополит дабробосански Хризостом уз саслужење свештенства, након чега је обављен славски обред.

 

Од храма Светог Николе услиједила је свечана литија улицама града, заустављајући се код светосавске светиње и световасилијевског училишта одакле су читане ријече Јеванђеља и упућене молитве.

Литија се зауставила на спомен парку палим борцима и цивилима одбрамбено-отаџбинског рата гдје је обављен помен и упаљене свијеће.

Славски обред митрополит дабрoбосански Хризостом обавио је и у згради општине честитајући свим Фочанима крсну славу.

Четврт вијека Фочаци се сабирају славећи свог небеског заштитника Светог Николаја који је свим својим срцем служио народу своме проповиједајући благу вијест Јеванђеља. Празник заједничарења и радовања Фоче и Фочака честитао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

– Крсна слава је позив свима да се Богу врате, да добротом и љубављу покажу да су хришћани јер се људи само по доброти разликују, зато ће и за нас бити и радости и доброте ако се будемо и даље окупљали уз славу, празнике и сјећали се оних који су заслужни за ово што ми данас имамо- рекао је Машић.

Свети Никола подизао је храмове, градио живу цркву Божију и свједочио ријечи истине и јеванђеља, ревносно бринуо о чистоти православне вјере и по његовом примјеру треба да поступамо и надвладамо све препреке на путу ка једином правом животу, поручено је са обиљежавања крсне славе општине и храма Светог Николе које је започело у навечерје празника свечаном академијом у Градском позоришту и изложбом о првом фочанском сликару Лексу Томашевићу.

 

Поделите: