ĐOKIĆ: OVE GODINE POČINJE IZGRADNJA HE “BUK BIJELA”

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je u Foči da će ove godine početi izgradnja Hidroelektrane „Buk Bijela“, koja bi, prema procjenama, trebalo da košta oko 400 miliona KM i biće 100 odsto u vlasništu Srpske, odnosno kompanije „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Naglasio je da su do sada dvije kineske kompanije izrazile vrlo jasan i ozbiljan interes i pripremile ponudu za realizaciju ovog kapitalnog projekta.

– U Foči će biti sjedište koncesionog preduzeća koje će razvijati i voditi ovaj projekat, koji će biti podsticaj ubrzanom  razvoju Foče i ove regije-rekao je Đokić i dodao da predstoje dvije faze kada je riječ o realizaciji izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, od kojih je prva ugovaranje finansiranja, a druga obezbjeđivanje saglasnosti za finansiranje.

-Mi razmatramo ponude od kineskih banaka oko načina finansiranja, određenim postupkom koji nam zakon nalaže izabraće se partner , a nakon toga je saglasnost za finansiranje. Pošto će se ovaj projekat finansirati iz kreditnih sredstava, saglasnost će biti potrebna od Narodne skupštine RS, a po okončanju svih tih procedura možemo ući u relizaciju ugovora, a nakon toga i realizaciju projekta. Ako bi sve išlo planiranom dinamikom, do polovine godine imali bismo u fazi izgradnje Buk Bijelu-optimističan je Đokić.

Procijenjena instalirana snaga Hidroelektrane „Buk Bijela“ iznosi 93,52 megavata. Osim ovog, Đokić je najavio i izgradnju još energetskih objekata na području istočnog dijela Srpske.

-U Hercegovini se realizuje i projekat hidreoelektrane „Dabar“, a planiramo i realizaciju termoelektrane Gacko 2, a ukupno investiranje u sektor eentrrgetike samo na području Hercegovine , uključujući i nekoliko mini hidroelektrana, će biti oko 2 milijarde i 300 miliona u narednih šest do sedam godina-naglasio je Đokić.

O infastrukturnim projektima i kapitalnim investicijama ministar Đokić u Foči je danas razgovarao i sa načelnikom opštine Radisavom Mašićem. Na sastanku je istaknuto da bi Foča trebalo da bude bolje i kvalitetnije snabdijevena električnom energijom, kako ubuduće ne bi dolazilo do prekida u elektrosnabdijevanju usljed vremenskih neprilika.

-Ukazali smo na problem dotrajalosti elektromreže i potrebu većeg ulaganja u viskonaponsku i niskonaponsku mrežu. Ukazali smo i na problem koji treba eleminisati, a odnosi se na proizvodnju u malim hidrocentralama, da se dobijanje dozvole uslovi i transportom te energije koja se tu proizvodi. Nedavni slučaj u Miljevini nas je opomenuo da se to mora regulisati drugačije-rekao je Mašić.

Mašić je istakao da će lokalna uprava dati punu podršku projektu Buk Bijela, a osim toga podržava i izgradnju tri mini hidrocentrale na rijeci Ćehotini, projekat za koji je, kako je rekao, interes iskazala slovenačka firma „Kolektor“.

happy wheels