Search
Close this search box.

БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ: ИЗЛОЖБА ИКОНОПИСА-ДАР ЗА ЧЕТВРТ ВИЈЕКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Изложба икона и мозаика на којима су изображени ликови светитеља отворена је на Православном Богословском факултету „Свети Василије Острошки“. Иконописи талентованих студената Одсјека за црквено сликарство и умјетност ове високошколске установе, са сједиштем у Добоју, несебичан су дар Републици Српској за њен 25. рођендан.

izlozba-ikonopisi-4

Како љепше и богоугодније пожељети отаџбини Дан и крсну славу, ако не иконама, светим одразом Божјег присуства међу људима. Кроз свете слике људи препознају Христа, свједочећи вјеру хришћанску и заживе пјесму ангелску „На земљи мир, међу људима добра воља“! Све ово кроз своја дјела проносе млади иконописци Богословског факултета, бојом исписујући Јеванђеље, што на сваког посматрача оставља јединствен утисак.

-Утисци су посебни из разлога што је иконопис и уопште иконе, веома значајни и важни за хришћанство, за православну традицију, и поготово за српски народ, јер свака српска породица има своју крсну славу и икону која им је као грб-каже један од посјетилаца Душан Бодирога.

izlozba-ikonopisi-5

И заиста, нема дома православног који нема свог небеског заштитника и икону, за коју се каже да је Свето Писмо за неписмене и мјесто присуства благодати Божије. Многе свете иконе чудотворне су, исцјељујуће и мироточиве. Зато је изображење лика светитеља посебан духовни подвиг и подухват, објашњава продекан за научно-истраживачки рад и финансије Богословског факултета , протојереј-ставрофор Ненад Тупеша:

-Не ради се само о техникама, о овладавању техникама и бојама и слагању мозаика, свакако да је то битно и неопходно, али у сваком случају је то духовни подвиг, јер онај ко инонопише даје свој лични печат икони. Тако да можемо на основу изображења свједочити и о светости живота онога који изображава. Зато је вишеструки духовни и научни подухват, изобразити икону и сложити мозаик, а да се не одступи од предања или канона о иконама како је то утврдио Седми Васељенски сабор и предање Цркве-појашњава Тупеша.

izlozba-ikonopisi-2

Богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи, са своја три студијска програма, растао је заједно и стасавао са Републиком Српском. Његово ново здање  у центру Фочи, краси и ову локалну заједницу и цијелу Републику. Зато јој изложбом иконописа дарује најљепше и најискреније за четврт вијека постојања.

-Ово је једна од манифестација којом наш Богословски факултет учествује у духовном и културном животу општине. Овај допринос који дају за 25.рођендан Републике Српске потврђује да смо заједно и да је Богословски факултет саставни дио живота, а ми саставни дио духовног свијета-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

izlozba-ikonopisi-3

Иконе и мозаици које стварају студенти Одсјека за црквену умјетност и сликарство у Добоју већ су препознате од јавности и околних цркава, што потврђује чињеница да многи од њих већ иконопишу храмове широм епархија Српске православне цркве у БиХ и Европи. План Наставно-научног вијећа Богословског факултета и цијеле локалне заједнице јесте да овај студијски програм преселе у Фочу, како би студенти наставили са радом у адекватном и богатом простору. Изложбу њихових радова заинтересовани Фочаци могу да погледају у наредним данима.

Поделите: