Search
Close this search box.

ЕЛЕКТРОНСКИМ РЕГИСТРОМ ДО БОЉЕГ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА И НОВИХ ИНВЕСТИТОРА

У Фочи је данас озваничен почетак имплементације Пројекта привлачења инвестиција и побољшања пословног окружења на локалном нивоу – LIFE којим ће бити успостављен електронски регистар административних поступака, у сврху побољшања пословног окружења, конкурентности и привлачења нових инвестиција. Пројекат проводи Међународна финансијска корпорација , чланица Групације Свјетске банке, у сарадњи са Британском амбасадом у Босни и Херцеговини.

Општина Фоча ће овим пројектом добити усаглашен регистар административних поступака, који ће олакшати рад запосленима, смањити трошкове пословања привредницима, те убрзати процес издавања сагласности и увјерења.

Посебан акценат биће стављен на унапређење послова у вези са издавањем грађевинских дозвола, гдје ће се проводити активности на успостављању такозваног једношалтерског система рада.

То ће у пракси значити да инвеститор на једном мјесту предаје захтјев и основну документацију у вези са самим пројектом и локацијом, а након тога општинска администрација поступак проводи по службеној дужности, прибавља сагласности различитих служби и неопходну документацију и на тај начин значајно растерећује инвеститора.

Све ово доноси највише олакшица будућим инвеститорима, али и побољшава укупан пословни амбијент једне локалне заједнице, појашњава Рувејда Алиефендић, менаџер пројекта испред Групације Свјетске банке.

-Ово значи окретање општине привреди и привредницима, повећање транспарентности, даљи рад на смањењу времена и папирологије. Досадашњи ефекти на другим мјестима су показали значајне помаке – смањење трошкова и времена које је привредницима потребно, јер увођењем новог регистра унапријед се види шта инвеститора очекује у општини-рекла је Алиефендићева.

У општинској управи већ је у току обука упослених за ефикасну реализацију пројекта која ће трајати до краја године. Велики значај имплементације пројекта “Лифе” у општини виде у чињеници да ће Свјетска банка на својим форумима презентовати локалне потенцијале.

-Од Свјетске банке, поред осталог, добићемо простор у медијима и на њиховом сајту и могућност да се капацитети и све што наша општина нуди за инвестирање пласира на одговарајућем нивоу-начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Пројектом LIFE, у протекле двије године, успјешно су проведене реформе у 11 општина, широм БИХ . Пројектне активности, у општини Фоча, заједно са још седам општина, требало би да се реализују до краја ове године.

 

Поделите: