Search
Close this search box.

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЈОГЕ У ФОЧИ: ДРЕВНОМ ВЈЕШТИНОМ МЕДИТАЦИЈЕ ФОЧАЦИ “ПРОПУТОВАЛИ” ИНДИЈОМ

Чари древне вјештине тренирања ума „јоге“, разноврсни индијски плесови и популарне ноте земље духовности и непроцјењивих природних љепота представљени су у Фочи на Међународном дану јоге који је организовала општина Фоча у сарадњи са Амбасадом Индије у БиХ.

Фочаци су на градском тргу кроз класичну музику, плес и јогу за два сата пропутовали Индијом уживајући у богатству културе, умјетности и мотивима ове земље.

Необично путовање започело је музиком за опуштање и смирење коју су представили умјетници Културног центра при Амбасади Индије у Будимпешти.

Широк спектар форми плеса и театра унутар плеса публици су представиле талентоване индијске плесачице показујући живописан спој ритма, покрета, емоција и гестикулација.

Потом се градски трг претворио у широки мозаик шарених стручњача и озваничио почетак часа јоге на отвореном коме су се поред Индијаца придружили и бројни Фочаци вјежбајући древну технику хармоније ума, тијела и емоција.

Тако је јужноазијска земља  снова и фантазија за кратко вријеме пресељена у Фочу, рекао је Ти Пи Ес Рават, директор Културног центра Амбасаде Индије у Будимпешти.

-Прилика је ово да се представи индијска класична музика, плесови, и наравно демонстрира јога чија је постојбина Индија. Индијска култура стара је више од четири и по хиљаде година, јога је древна вјештина која је стара више од 5 000 година, а све је популарнија у свијету и заиста све ово треба видјети на једном мјесту-казао је Рават.

Сарадња Фоче и Индије почела је у септембру прошле године посјетом нерезидентног амбасадора Индије у БиХ Рахула Чабре овој локалој заједници, а интензивира се бројним заједничким културним манифестацијама, као што је обиљежавање Свјетског дана јоге.

-Ово је њихова трећа посјета Фочи у којој су нам представили богатство културе, а имали смо прилику први пут и јогу да видимо. Фоча се на овај начин придружила обиљежавању Свјетског дана јоге који се иначе широм свијета обиљежава 21.јуна и седми смо град у БиХ који учествује у томе, а поред Бања Луке други у РС- каже директорка ТО Фоча, Љепосава Ђајић.

Индијци, који на најбољи начин презентују културу и историју своје земље, истакли су да воле да посјећују Фочу и да су увијек радо враћају на мјеста у којима су добри домаћини. Током ранијих посјета обишли су туристичке потенцијале општине, прије свега подручје Националног парка “Сутјеска”, и друга природна богатства овог краја. Најављују свој поновни долазак, али и могућност заједничке сарадње у области туризма и привреде.

 

Поделите: