Search
Close this search box.

ОТВОРЕН МОДЕРАН СТУДЕНТСКИ ДОМ У ФОЧИ: БОЉИ УСЛОВИ ЗА ДВИЈЕ ХИЉАДЕ СТУДЕНАТА

Улагање у Универзитет у Источном Сарајеву и побољшање студентског стандарда за Владу РС и уопште за РС  доказ су генералног стратешког опредјељења ове Републике и ова власт је то и показала, истакао је данас предсједник РС, Милорад Додик, отварајући студентски дом у Фочи у којем ће ускоро бити смјештено око 350 студената. За изградњу и опремање дома Влада РС укупно је уложила 7,5 милиона марака.

dodik-dom-1

Отварање дома највише је обрадовало студенте Медицинског и Богословског факултета у Фочи, али и све њихове колеге који стичу знање на високошколским установама Универзитета у Источном Сарајеву.

-Овим се рјешевају наши највећи проблем, јер годинама нисмо имали смјештај као све наше колеге у другим градовима, плаћали смо приватан смјештај, нисмо имали ни мензу, тако да дом у великој мјери рјешава наше горуће проблеме-каже студенткиња Јелена Павловић.

-Ово је један од најважнијих пројеката и велики корак за све нас-рекао је Александар Главаш, предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву.

dodik-dom-2

Предсједник Српске Милорад Додик нагласио је да је студентски дом у Фочи један од најмодернијих и најфункционалнијих објеката у РС.

-Влада РС , Универзитет и општина Фоча једном синергијом омогућили су да данас овдје имамо потпуно модерно опремљен и нов студентски дом који ће ускоро да прими своје станаре. Ово је доказ свима онима који упорно негирају све што се види да је урађено и немам намјеру да полемишем са њима, ја се држим онога да једино чиме можете да се похвалите су дјела која оставите иза себе.  Дјела управо и показујемо , дјела која није било лако изградити, али смо успјели да данас гледамо и имамо један од најљепших студентских домова у Српској-рекао је Додик, који је предложио да дом носи назив по блаженопочившем патријарху Павлу и покојном академику Бориши Старовићу.

dodik-dom-4

Изградња Студентског дома у Фочи започела је 2010.године. Финансирана је једним дијелом средствима из Развојног програма РС у вриједности 2.000.000 марака, а другим дијелом из аустријског кредита – фаза два у вриједности 4.556.360 марака. За опремање дома у Фочи  ресорно Министарство је обезбиједило  566.711 марака за намјештај и 386.217 КМ за опремање кухиње.

ministar-dom

-Коначно је отворен овај објекат на који смо сви поносни и у чијој изградњи смо сви учествовали. Фоча је добила лијеп објекат, који ће уљепшати њен изглед, а студенти имају разлог за радост. Усељавање ће ускоро да почне, конкурс је расписан и чим све буде завршено око те процедуре , пријем ће почети. Прво ће бруцоши бити усељени, а касније и остали студенти-рекао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе РС.

rektor-dom

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истакао је да се изградњом дома у Фочи испуњава циљ Универзитета, а то је обезбјеђивање квалитетног студентског стандарда и смјештаја.

-Овај нови дом у Фочи , затим студентски дом у Палама, нова зграда Богословског факултета доказ су даљег развоја Универзитета у Источном Сарајеву, а ми смо сви јако поносни што наши студенти сваким даном добијају све боље  услове-рекао је Грујић и додао да ће ускоро бити адаптиран и студентски дом у Требињу, а наредне године домове ће добити и Лукавица и Зворник.

nacelnik-masic-dom

Према ријечима начелника општине, Радисава Машића, студентски дом , осим што гарантује останак факултета у Фочи и квалитетне услове за живот студената, један је од најважнијих инфраструктурних пројеката током посљедњих година у овој локалној заједници.

-Ово је објекат који смо реализовали у сарадњи са Владом РС који архитектонски представља најљепшу грађевину у Фочи. Ово је примјер добре сарадње и како се ради у будућности-рекао је Машић.

dom-novi-soba

Укупна површина студентског дома износи 5 360 квадратних метара, док са двориштем, приступним путевима, интерним саобраћајницама зеленом површином, износи 6 500 метара квадратних. Објекат посједује нову читаоницу, библиотеку, чајне кухиње на сваком спрату и у свакој соби, модерно опремљене собе за студенте и професоре, кухињу и котловницу .

 

Поделите: