Search
Close this search box.

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ИЗГРАДЊУ 25 КУЋА ЗА БОШЊАЧКЕ ПОВРАТНИКЕ

У Фочи су данас потписани уговори за изградњу 25 кућа за бошњачке повратничке породице по систему „кључ у руке“, чија је вриједност 880 000 марака. Куће ће , посредством Федералног министарства расељених особа и избјеглица, бити изграђене за деведесет дана,  из кредитних средстава Саудијског фонда.

Међу потписницима уговора и шездесетдеветогодишњи Сулејман Дивјан који годинама живи у дотрајалој бараци у фочанском селу Потпећ.

-Кућа ће ми бити направљена у Потпећу гдје и сада живим са супругом у дрвеној бараци. Чекао сам више од шест година и доживјели смо да се можемо вратити на своја огњишта, обрађивати их и не заборавити их-задовољан је Сулејман.

Ни послије више од двије деценије након потписивања Дејтонског споразума, на подручју општине Фоча нису ријешена стамбена питања повратника, иако су кроз различите енитетске и државне пројекте збринуте бројне породице. Само у овој години, кроз пројекат Саудијског фонда, 45 породица добиће свој кров над главом.

-Од тога двадесет кућа за Србе и ових 25 за Бошњаке. Куће за српске повратнике биће завршене за мјесец дана, а за двадесет пет бошњачких породица за деведесет дана. На овај начин рјешавамо горућа питања ових категорија-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

-Наше потребе су још 1 000 кућа које би требало да се направе. Огромне су потребе када је у питању ингарструктура и уопште пдрживи пројекат. То све имамо у плану да се рјешава како ми у локалној , тако и у срадњи са вишим органима власти-каже предсједник СО Фоча, Изет Спахић.

Потребе повратничких категорија на подручју фочанске општине препознаје Федерално министарство расељених особа и избјеглица. Осим стамбених, настојаће да помогне и у рјешевању инфраструктурних проблема.

-Зато ће ово министарство и у даљем периоду задржати велику пажњу када је у питању општин Фоча-рекла је Шефка Пало, помоћник министра.

Пројекат реконструкције стамбеног фонда – САФ финансиран је кредитним задужењем код Саудијског развојног фонда у износу од 15 милиона америчких долара, захваљујући којима ће бити обезбијеђене индивидуалне стамбене јединице за 917 породица у БиХ.

 

Поделите: