Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ ПУТА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ ПРОЦИЈЕЊЕНЕ ВРИЈЕДНОСТИ 79 МИЛИОНА ЕВРА

Представници Делегације ЕУ у БиХ и пројектантског конзорцијума Институт за грађевинарство из Бањалуке- АЕKОМ  представили су у Фочи пројектно рјешење за изградњу модерне саобраћајнице Фоча-Шћепан Поље у дужини од 20,5 километара, која је дио магистрале Сарајево-Подгорица.

Према процјени пројектаната, градња новог пута од Фоче до Шћепан Поља коштала би 79 милиона евра.

Првих пет и по километара до мјеста Копилови радила би се реконструкција постојећег пута, а преосталих 15 километара, до границе са Црном Гором, ишло би новом трасом завршно са новим мостом на ријеци Тари.

Пројектанти истичу да се ради о веома захтјевном терену са великим бројем клизишта. На траси је планирано чак 15 мостова, од чега 14 вијадуката, укупне дужине два километра, те осам километара потпорних зидова. Трећа трака пројектована је на дужини нешто мањој од два километра.

-Технички услови на том терену су доста проблематични, тако да је процијењена цијена финансијски врло захтјевна. Дио је руте 2б Сето мреже путева Југоисточне Европе, односно дио је европског коридора од Сарајева, преко Подгорице до Тиране-нагласио је директор Института за грађевинарство Александар Цвијановић.

Израду пројекта финансирала је Комисија ЕУ.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Горан Филиповић каже да је ово један од најважњих али и најкритичнијих путева у БиХ, те да је веома битно да је уписан у регистрар приоритетних европских коридора, што олакшава пут за добијање повољних кредитних средстава.

-Сад предстоје најтежи кораци у тражењу финансија, али се искрено надам да је у наредних двије до три године реално очекивати да почне изградња. Банке које финансирају пројекте ЕУ у регији имају фондове за то, опредјељење су за таква улагања и сљедећи корак је да се аплицира према њима за та средства, а пошто је пројекат исплатив и комплетиран постоје и велики изгледи да буде и финансиран-рекао је Филиповић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је Фоча након 30 година добила један овакав пројекат, чија реализација ће за ову локлану заједницу значити много за њен укупан развој.

-Охрабрује чињеница да је ово један од пет пројеката који су у приоритетима Републици Срспкој, а има готову документацију спремну за расписивање тендера, што значи да већ сада Влада Републике Срспке може расписати тендер и да за двије три године радови могу кренути-рекао је Машић и додао да ће општина урадити све што је у њеној обавези.

Поделите: