Search
Close this search box.

ПРИОРИТЕТ ИЗГРАДЊА ПУТЕВА ФОЧА-ШЋЕПАН ПОЉЕ И ФОЧА-ТЈЕНТИШТЕ

У протеклих десет година Влада РС је у инфраструктурне пројекте на подручју Фоче уложила око 78 милиона марака, а за наредну годину приоритет је почетак изградње дуго ишчекиваног пута Фоча-Шћепан Поље, као и пута Фоча-Тјентиште, за које се већ обезбјеђују финансијска средства. Истакнуто је ово на данашњем састанку министра саобраћаја и веза РС, Неђа Трнинића, са руководством општине Фоча.

Саобраћајница Фоча-Шћепан Поље, која је дио магистрале Сарајево-Подгорица, требало би да буде уређена према савременим стандардима, а почетак градње очекује се наредне године. Градња ове дионице дуге двадесетак километара, чија је вриједност 88 милиона евра, један је од приоритета Владе РС са спремном документацијом, чију израду је финансирала ЕУ.

-У петак прошле седмице код мене су били представници Европске банке за обнову и развој који су исказали интерес да финансијски пропрате изградњу тог пута, а ту би се подигао и нови гранични мост преко Таре, као и заједнички гранични прелаз са црногорске стране. У фази смо обезбјеђивања грант средстава од ЕУ и Европске комисије за тај пут у висини од 20 одсто, а у сваком случају, добили та средства или не, тај пут ћемо уврстити у план приоритета предузећа „Путеви РС“ и радити га догодине-рекао је ресорни министар.

На листи приоритета за наредну годину је и пут Фоча-Тјентиште, једна од фреквентнијих дионица која би инфраструктурно повезала грађане Србије и Српске, а за који је Влада Србије већ обезбиједила пет милиона евра.

-Путеви РС су већ ставили у свој план за ову годину израду студијске и друге документације, како би евнтуално идуће године и то ставили у план за изградњу. Све су то пројекти који су од великог значаја за Фочу и РС, а на тај начин ће доста тога бити ријешено из области инфраструктуре-рекао је Трнинић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић упознао је ресорног министра и о важности реконструкције регионалног пута Фоча-Челебићи.

-За нас је тај пут веома важан тим више што се поново отвара гранични прелаз на Витинама према Пљевљима и надамо се да ће „Путеви РС“ уз помоћ министарства и заједно са нама, који смо већ планирали дио средстава за ову дионицу, помоћи да и тај пут реконструишемо и доводедемо га у функцију како би могао да одговори својој намјени-рекао је Машић.

У Фочи се очекује и завршетак обнове жељезног моста на Дрини, вриједан око три милиона марака, а који заједно финансирају локална управа са Владом РС. Нови мост, у који је Влада РС до сада уложила 738 000 марака, а остатак општина, требало би да буде отворен ускоро.

 

 

 

Поделите: