Search
Close this search box.

ПРОЈЕКАТ ПОМОЋИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ИЗ ФОЧЕ И УСТИКОЛИНЕ

 

За обуку о производњи садница јагодичастог воћа у оквиру пројекта „Рука руци- четири“, који реализује сарајевско Удружење за помоћ и развој „Хајде” одабрано је по десет младих пољопривредника из општина Фоча и Фоча-Устиколина у Федерацији БиХ .

У обје општине, пољопривредници би на два огледна пластеника површине по 50 метара квадратних, али и на отвореном простору, требало да узгоје 100.000 садница малине, купине, ароније и боровнице, а пројектом је предвиђен и пласман садница на тржиште. Садни материјал сертификован је од Пољопривредног завода из Сарајева, а одабрани пољопривредници данас су добили стручна упутства о садњи и економским ефектима.

– Желимо да младе пољопривреднике научимо да производе садни материјал, а поред знања пројекат има и економске ефекте, јер ће саднице бити продате преко задруге, а зарада иде произвођачима- рекао је Незир Тановић, професор сарајевског Пољопривредног факултета који је одржао прво предавање за кориснике пројекта.

Пољопривредници из обје општине јединствени у оцјенама да ће и ова фаза пројекта бити успјешна, те да ће имати квалитетну производњу и сигурно тржиште.

Пројекат финансира Америчка амбасада у БиХ са 17.000 долара, док општине Фоча и Фоча-Устиколина учествују са по хиљаду марака .

Поделите: