Search
Close this search box.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА: СВЕТИ САВА ИКОНА НАД КОЈОМ НЕМАМО ВЕЋЕ

Свети Сава је за српски православни народ икона над којом немамо веће , у његовом лику је све оно што је наше српско и све оно што је наше православно и са Светим Савом знамо куда ћемо и како даље, поручено је на академији одржаној у фочанском Центру за културу у част првог српскoг архиепископа, просвјетитеља и учитеља.

Бесједећи о врлинама у хришћанству професор Православног Богословског факултета „Свети василије Острошки“, Зоран Јелисавчић, поручио је да нас је Свети Сава научио најважнијим врлинама, а то су љубав, вјера и нада.

-Вјера у Бога и у људе, љубав према ближњем свом и нада у живот вјечни. Кроз те врлине ми свједочимо свој идентитет, а то смо ми Срби у РС најбоље показали недавно када нисмо хтјели да одбијемо да славимо Светог архиђакона Стефана , свједочећи тако своју врлину, свој идентитет и оно чему тежимо, јер славећи наше светитеље, ми славимо врлине-поручио је Јелисавчић.

SV SAVA AKADEMIJA 3

На Светосавској академији, традиционално, начелник општине Радисав Машић даровао је дукатом прворођено дијете у овој години, дјечака Алексеја, сина Драгана и Тијане Радановић, који је на свијет дошао 1.јануара.

Машић је истакао да је Свети Сава, тиме што се изборио за самосталност Српске православне цркве, објединио Србе проналазећи у српском народу оно најбоље у њима, а то је доброта.

-Свети Сава нас је учио да будемо добри и пријатељи једни са другима. Учио нас је, треба бити такав Србин, којег се Бог никада неће постидјети-рекао је Машић.

Светосавско дружење обогаћено је мелодијама хора Богословије Светог Петра Дабробосанског, Соње Марковић на клавиру и Ање Дучић на виолини.

 

Поделите: