Search
Close this search box.

УТВРДИТИ ШТЕТУ ОД “ПЛАВОГ ЈЕЗИКА”

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, републичког Инспектората  и Института за ветеринарство „Васо Бутозан“ разговарали су у Фочи са представницима општине, ветеринарске службе и општинске инспекције о начину утврђивања штете код оваца од болести плавог језика.

Општинске службе раније су, на основу појединачних пријава, послале Министарству пољопривреде списак 261 фочанског фармера, који су пријавили угинуће 1.530 оваца и јагњади.

Помоћник министра задужен за ветеринарство Радмила Чојо рекла је да овај број угинулих оваца није реалан, те да су прегледом документације уочене нелогичности.

-На подручју Републике Српске и БиХ појавио се облик плавог језика- серотип четири, који се сматра најмање патогеним. Одмах смо посумњали у број пријављених угинућа, јер испада да је Фоча имала највише од свих 48 општина, што није реално- рекла је Чојо, напоменувши да се, према свјетским стандардима, смртност код овог типа болести креће до пет одсто.

Она је навела да је на састанку у Фочи договорено да општинска ветеринарска инспекција, уз помоћ ветеринара, комплетира сву неопходну документацију да би се, на основу правилника, утврдила стварна штета.

-Уз ваљане доказе, штета ће бити исплаћена процентаулно из Фонда за искоријењивање и сузбијање заразних болести који располаже са 377.000 КМ. Два су кључна документа- налаз или фотодокументација, а прихватићемо и изјаву ветеринара потписану и овјерену заједно са ветеринарским инспектором да су на основу клиничких знакова типичних за ову болест, заиста, утврдили да је ријеч о плавом језику-нагласила је Чојо.

Она је додала да је оштра зима погодовала сузбијању болести плавог језика, па се ветеринари надају да се на прољеће неће појавити у већем обиму.

-У Канцеларији за ветеринарство БиХ имаћемо заједнички састанак свих надлежних тијела, на којем ћемо донијети одлуку о даљим корацима, а то ће бити сигурно на првом мјесту вакцинација. Оно што је отворено, што морамо дефинисати, је на који начин ћемо ову мјеру финансирати, односно како ће који ниво власти учествовати у финансирању-рекла је Чојо.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истиче да је ова општина претрпјела велику штету од плавог језика.

-Фоча је по свему судећи била епицентар ове епидемије. Данас смо договорили да процедуралне и неке друге недостатке у што краћем року отклонимо, да министарству доставимо ваљане спискове да би људи били обештећени-рекао је Машић.

Он је навео да ће у договору са министарством бити дефинисани даљи кораци у спречавању евентуалног повратка болести плавог језика.

 

Поделите: