Search
Close this search box.

ФОЧА СЛАВИ КРСНУ СЛАВУ: ПРАЗНИК ЗАЈЕДНИЧАРЕЊА И МЕЂУСОБНОГ РАДОВАЊА

Служењем литургије, свечаном литијом кроз град и славским обредом  општина Фоча и Храм Светог Николе прославили су данас крсну славу пренос моштију Светог Николаја. Свети Никола подизао је храмове, градио живу цркву Божију и свједочио ријечи истине и јеванђеља, ревносно бринуо о чистоти православне вјере и по његовом примјеру треба да поступамо и надвладамо све препреке на путу ка једином правом животу, поручено је са свечаности.

SLAVA 3

Обиљежавање крсне славе започело је , као и сваке године, служењем свете литургије и славским обредом у храму Светог Николе , уз присуство неколико стотина суграђана, међу којима су били и представници локалне управе. Затим је услиједила је свечана литија кроз град, заустављајући се на више мјеста да би биле прочитане молитве.

SLAVA 6

Литија се зауставила и испред споменика палим борцима и цивилима одбрамбено-отаџбинског рата  гдје је делегација општине положила цвијеће и вијенце. Након тога у згради Општине обављен је  славски обред.

SLAVA 2

Двадесет четири године Фочаци се сабирају славећи свог небеског заштитника Светог Николаја који је свим својим срцем служио народу своме проповиједајући благу вијест Јеванђеља. Светониколајевска мисија путоказ је и свјетлост будућим покољењима, поручио је протојереј-ставрофор Ненад Тупеша:

-Да се сви заједно трудимо да умножавамо добра, поготово код сиромашних, којима је потребна помоћ нас који смо на одговорним функцијама. Као што је Свети Николај имао увијек пред собом ријеч да је добри и вјерни слуга, тако да и ми будемо добре и вјерне слуге, да умножавамо добро, на корист сваког човјека без обзира којој вјери припадао и које нације био-поручио је Тупеша.

SLAVA 5

Честитајући свештенству и  свим грађанима крсну славу начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је светониколајевски празник, празник заједничарења и радовања Фоче и Фочака.

-Слава је да се радујемо, да једни друге уважавамо, да будемо бољи него што јесмо. Слава је позив свима да дођу да заједнички славимо и да заједнички градимо љепшу Фочу-истакао је Машић.

SLAVA 7

Програм обиљежавања крсне славе општине и храма Светог Николе почео је синоћ свечаном академијом у Градском позоришту.

Поделите: