Search
Close this search box.

“ФУДБАЛ ФРЕНДС” – ПОРУКА НАДЕ У ЉЕПШУ БУДУЋНОСТ

Са округлог стола “Фудбал је шанса”, који је данас одржан у Фочи у оквиру Међународног турнира “Фудбал френдс”, поручено је да, без обзира на разлике у језицима, идеологији, вјери, боји коже, фудбал код људи широм свијета изазива исте емоције и даје младима исту наду ће успјети, како у фудбалу, тако и у животу.

Предсједник Асоцијације Фудбал френдс Зоран Аврамовић рекао је да младима нико не смије одузети наду и ускратити снове у бољу будућност, а да је управо овај турнир посвећен младости и њиховим сновима.

“Док смо гледали два кратка филма, један о емоцијама у фудбалу, а други о томе колико људи широм свијета прати велике фудбалске звијезде, у очима тренера наших учесника сам видио да су и они, бар на тренутак, повјеровали да тренирају неког од будућих Месија, Роналда. Фочански Фудбал френдс је давно прешао интелектуално и ментално границе Европе, а долаком екипе из Кине и физички. Идуће године за 15. наше дружење можда ћемо довести и неке клубове који ће бити изненађење”, рекао је Аврамовић.

Осим представника клубова учесника, домаћина и организатора турнира, округлом столу су присуствовали и представници амбасада Кине и Србије у БиХ, Савјета Европе, ОЕБС-а, као и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић.

Давидовићева је истакла да Фоча и овај турнир имају посебну атмосферу пријатељства, базирану на учешћу екипа са простора бивше Југославије.

“На овај начин се превазилазе границе и успоставља сарадња. Ко ће нам отворити пут у будућност, ако не омладина, а овај турнир управо даје наду у љепшу будућност”, поручила је Давидовићева.

Она је додала да је посебно задовољство што учествује и екипа из Кине, из традиционално пријатељске земље, која све више инвестира у Републику Српску и БиХ.

Замјеник амбасадора Кине у БиХ Џо Јан истакла је да фудбал као највољенији спорт и као носилац позитивних вриједности и инсипрације окупља огроман број људи.

“Фудбал учи младе да ако се довољно труде да имају шансу у животу. Фудбал је мост који повезује људе, а у овом случају Кину и БиХ, тако да овдје имамо тим који је прешао 10.000 километара да би учествовао на турниру”, рекла је Џо.

Шеф Канцеларије за политику и планирање дјеловања Мисије ОЕБС-а у БиХ Јуриј Мас нагласио је да фудбал у људима буди најљепше врлине, попут части и марљивости и да учи младе да је успјех надоградња тимског рада.

За турнир у Фочи је навео да посједује велики капацитет за позитивне друштвене промјене.

“У Фочи имамо поруку наде и поруку промјене. Турнир `Фудбал френдс` превазилази различитости и окупља младе људе око онога што им је заједничко, а успијева да допире и до Кине, што је заиста дивно. Нама је велико задовољство што се ово дешава у БиХ, посебно у Фочи, и надамо се да ћемо и у будућности бити у прилици да пружимо подршку”, рекао је Мас.

Шеф Канцеларије Савјета Европе у БиХ Драгослав Штефанек рекао је да је Фудбал френдс предиван догађај, те да је фантастично што ове године учествује и екипа из Кине.

“Поносни смо што можемо да пружимо подршку овом турниру, који је одличан примјер сарадње”, рекао је Штефанек.

Начелник општине Фоча Радисав Машић навео је да тренери из земаља учесника на овом турниру могу да се упознају са различитим приступима у раду са младим фудбалерима.

“Фудбал свима даје исту шансу, а да ли ће неко ту шансу искористити или ће га живот одвести другим путем, то је друго питање, али у сваком случају фудбал јесте шанса и радост коју он доноси је јединствена”, рекао је Машић.

Поделите: