Search
Close this search box.

Отворена сточна пијаца

Фоча као општина са великим потенцијалом за развој пољопривреде и сточарства након 20 година добила је сточну пијацу, модерно уређењу, по стандардима и прописима европске уније.

Фоча је одувијек била позната по узгајању стоке. Томе у прилог иде и податак да је на подручју наше општине 1981. године било 72 000 оваца и 17 000 грла говеда.

Ранијих година становништво је више живјело на селу и узгајало више стоке. У пријератним годинама на подручју наше општине постојало је више сточних пијаца у многобројним мјесним заједницама, као што су Челебићи, Устиколина, Годиједно, Попов мост, Слатина, Миљевина те многе друге. У граду је до 1990. године радила сточна пијаца у непосредној близини Божовца, а њен рад је прекинут када и рад Земљорадничке задруге Зеленгора. И све остале сточне пијаце престале су са радом због ратних дешавања али и веће миграције становништва из села у град и приградска насеља, те мањим узгојем стоке. Без обзира на то, узгој стоке није престао.

Од тада наши сточари стоку су продавали на кућном прагу. Без адекватних и тачних кантара, индивидуална продаја често их је доводила у подређен положај у односу на купца, те умањивала цијену стоке. Због ових али и многих других разлога јавила се потреба за изградњом сточне пијаце у нашем граду.
stocna-pijaca-2

Општини Фоча је одобрен пројекат за изградњу сточне пијаце и она се почела градити 2011. године. Њену изградњу финансирао је Међународни фонд за развој пољопривреде ИФАД у сарадњи са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Вриједност пројекта  је 165.000,00 конвертибилних марака, а Општина је у пројекту учествовала око 30 одсто, што значи да је обезбиједила 45.000,00.

Површина сточне пијаце, која је смјештена на периферији града и не нарушава урбану цјелину, је 4 000 метара квадратних. Прикључена је на градски водовод и снабдјевена питком водом, те електричном енергијом. Изграђене су и просторије за рад ветеринарске службе.

Сточна пијаца ће се дограђивати те ће посједовати базене за купање ситне стоке и мобилне стојнице за обрезивање папака.

Сточна пијаца у Фочи обезбиједиће свим нашим пољопривредним произвођачима продају грла стоке, набавку сточне хране , постизање боље цијене стоке те организацију сајмова и других манифестација.

Управљање сточном пијацом, на три године, повјерено Комуналном предузећу Комуналац. Радиће суботом а осталим данима по захтјеву и потреби пољопривредника.

stocna-pijaca-4-foca

Поделите: