Search
Close this search box.

Oбиљежено 22 године од страдња Срба у Јошаници

У  селу Хоџићи, у Јошаници, гдје је на Никољдан 1992. године од стране муслиманске војске мучки убијено 56 Срба, махом цивила, данас је служен помен парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће, чиме је обиљежено 22 године од страдања Срба на овом подручју. Помен парастосу присуствовали су званичници општине Фоча, Борачке организације Републике Српске, народни посланици, те многобројне породице погинулих из ове мјесне заједнице.

Матовић Миодраг рањен је те 1992. године у Јошаници. Како он каже у Горњој Јошаници је све спаљено и убијено. „Практично од села у Јошаници није остало ништа. Нападачи су убијали све на које су наишли, жене, дјецу, старце, животиње, палили су куће“ присјећа се Матовић.

Злочин над српским живљем у Јошаници никада није процесуиран, а починиоци злочина никада нису пронађени и кажњени. Правосуђе Републике Српске, тачније Тужилаштво у Требињу, које је истраживало овај злочин, а затим и Тужилаштво БиХ, којем је случај прослијеђен, још увијек нису подигли оптужнице против одговорних за једно од највечих страдања Срба у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату. Душанка Лаловић, свједок злочина истиче да је Организација породица погинулих бораца и несталих цивила више пута се обраћала Тужилаштву Босне и Херцеговине, али да ни до данас ништа није урађено по том питању. „У новембру смо разговарали са Гораном Салиховићем, главни тужиоцем БиХ и Бехаијом Крњићем, у чијој надлежности је предмет „Јошаница“ и тада смо добили обећања да ће се почетком ове године покренути овај случај, али ни до данас ништа није урађено“ истакла је Лаловићева.

Докази о овом свирепом злочину постоје, а неке од њих посједује и Славко Ђорђевић тадашњи радник фочанске болнице који је идентификовао жртве, међу којима је било и чланова његове породице. „Нажалост, тада сам видио много урађеног злочина, жене и дјеца су били масакрирани. Имам све снимљено и судству би било довољно само да то погледа“ сматра Ђорђевић.

Из Борачке организације Фоча апелују на судство да се овај злочин процесуира и да се починиоци злочина казне. „Један велики дио истраге је завршен и докази су предати Суду за ратне злочине БиХ а неки документи су предати и Хашком трибуналу, и ево већ 22 године чекамо да се казне починиоци.“ рекао је Гордан Калајџић из БО Фоча.

Начелник општине Радисав Машић, истакао је да грађани Фоче не позивају на мржњу, већ само желе да укажу да злочин не смије да застари.

Прије помен парастоса Организација породица погинулих бораца и несталих цивила организовала је ходочасну шетњу у којој су учествовали многобројни чланови породица погинулих, планинари Планинарског друштва „Зеленгора“, чланови Културно-умјетничког друштва „Фоча“, каратисти Карате клуба „Љубишња“, те многобројни грађани. Милан Николић, предсједник Организације захвалио се свим учесницима ходочасне шетње, истакао да је све прошло у најбољем реду, те да се сваке године све више фочака одазива на овај догађај.

Вече прије парастоса код Централног споменика у Фочи одржано је задушно предвечерје приликом кога су ученици Средње богословске школе „Свети Петар Дабробосански“ извели сценско-алегоријски приказ „Тражим правду за невине жртве“, којим су још једном су опоменуте надлежне правосудне институције да преживјели Јошаничани и потомци жртава никада неће одустати од захтјева да одговорни за овај злочин буду кажњени.

Поделите: