Search
Close this search box.

Дан жалости у Републици Српској

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић изјавио је да је Влада Републике Српске донијела одлуку да уторак 20.05.2014. год у Републици Српској буде дан жалости.

Према његовим ријечима, до сада је у поплавама смртно страдало 17 лица.
Он је апеловао да сви грађани у Републици Српској поштују наредбе надлежних институција.
,,Апелујем да грађани не прихватају информације које нису од надлежних институција. Само надлежне институције могу дати валидне информације”, рекао је министар Јовичић.

Он је истакао да након проглашења ванредне ситуације полиција има већа овлаштења и да су закони оштрији.
,,Сви градски штабови цивилне заштите су подређени Републичком штабу за ванредне ситуције. Грађани у Републици Српској морају знати да је једина контакт адреса у сваком поступању овај штаб”, рекао је министар Јовичић и напоменуо да још нема информација о несталим лицима у поплавама, те да је јутрос пронађено још једно мртво лице на подручју Доњег Жабара.

Он је нагласио да много грађана жели да помогне становништву на угроженим подручјима и да има доста самоорганизованих група која одлазе на та подручја.

“Самоиницијативни одлазак није добар, јер постоје одређене опасности на терену. Велики број миниских поља је повучен са водом према насељеним подручјима, а сви који желе треба да се јаве надлежним институцијама које ће их упућивати у угрожена подручја”, појаснио је министар Јовичић, напоменувши да је Влада Републике Српске донијела одлуку о овоме.

Јовичић је навео да су подручја угрожена минама низводно од Добоја, Спречанска долина, Шамац и Орашје.
“Потребно је да стручне службе провјере терен, па онда да се уведу екипе за његову асанацију. Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је због тога именовала два савјетника – генерале Милорада Кутлешића и Момира Зеца, који добро познају то подручје”, изјавио је министар Јовичић.

Он је истакао да је Републички штаб за ванредне ситуације једина адреса на коју могу да се јаве грађани који желе да помогну испоруком хране, воде и свега што је потребно.

“Свака друга активност биће спречавана и биће предузете мјере против свих који поступају противно наредби у ванредним ситуацијама”, каже министар Јовичић.

Он је напоменуо да одређене криминогене групе намјерно уносе панику на терену и да ће се према тим лицима ригорозно поступати.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио наредбу према којој општинске и регионалне депоније морају да врше депоновање свих врста отпада без накнаде.

Налаже се општинским надлежним органима, погођним поплавама, да на својим територијама одреде локације и организују сакупљање комуналног и другог отпада насталог приликом чишћења објеката, других непокретности и покретних ствари, те санацијом терена. Налаже се да организују транспорт и депоновање отпада на најближе општинске и регионалне депоније.

Правна и физичка лица дужна су да сакупљају сав отпад и самостално или са надлежним службама транспортују отпад, а за то се ослобађају било какве накнаде. Правна и физичка лица која располажу опасним отпадом дужна су о томе обавијестити надлежне органе.
Јединице локалне самоуправе које нису погођене елементарном непогодом дужне су пружити сву стручну и техничку помоћ подручјима која су поплављена. Сви субјекти дужи су примјењивати методе којима се обезбјеђује адекватан степен заштите живота људи и животне средине.

Ова наредба примјењује се док траје ванредна ситуција, а најдуже док постоји потреба за отклањањем посљедица елементарне непогоде.

Поделите: