Обиљежена 71.годишњица Битке на Сутјесци

На Тјентишту је данас обиљежена 71.годишњица Битке на Сутјесци. Бројни поштоваоци славне епопеје из свих крајева бивше заједничке државе данас су дошли у Долину хероја да одају почаст борцима и цивилима којих је у Петој непријатељској офанзиви погинуло између шест и седам хиљада.

            Офанзива је трајала од 15.маја до 15.јуна 1943.године, а битка за пробој из непријатељског обруча остала је запамћена као једна од пресудних у Другом свјетском рату на овим простоима.

            На жалост, све је мање живих учесника Битке на Сутјесци, али још их има и са сузама у очима преносе свједочења из тих славних дана.

            Бранислав Љумовић из Подгорице се присјећа: „Имао сам непуних 16 година када је кренула битка на Сутјесци као борац Пете пролетерске црногорске бригаде која је била у заштитиници збјега и болнице од Њемаца који су наступали за нама. Нашли смо се сви на Вучеву, од раног јутра до увече је тукла артиљерија и авијација, тамо је било огромних жртава, борбе су биле страшне-прича Љумовић.

            Подпредсједник СУБНОР-а РС, Раде Џајић каже да су огромне жртве пале за слободу у овој бици, а да је 80 одсто било старосне доби до 25 година. „Погинуло је 370 наших другарица , 320 болничарки, и нас обавезују њихове кости које су овдје уграђене да гајимо овај датум и на срећу млађе генерације ће наставити то док је живота“,каже Џајић.

            „На овај начин изражавамо своју приврженост тековинама НОБ-а и свему што је та борба подарила“, рекао је министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади РС, Петар Ђокић. „То је више од педесет година мира, слободе, и највећег раста и развоја који је овај простор доживио. Битка на Сутјесци је симболична по много чему, била је прекретница рата и овај простор и људи на њему су сврстани у блок они који су свјетској цивилизацији подарили побједу против највећег зла, фашизма. Управо због оних који су дали животе за бољи и другачији свијет дужни смо да им искажемо почаст и да се још једном устврди да је неугасла идеја слободе и да ће вјечно трајати“, -рекао Ђокић.

            „За Фочу је велики историјски значај што се та битка одиграла на подручју њене општине и што смо народ који је славио побједу против фашизма“, рекао је начелник Фоче, Радисав Машић. „Ми смо домаћини овог обиљежавања и настојаћемо да сваке године унапређијемо и помажемо организовање овог догађаја. Радује чињеница да је данас на Тјентишту и доста младих људи који су препознали значај и величину Битке на Сутјесци“, рекао је Машић.

            Вијенце на споменик на Тјентишту положиле су делегације СУБНОР-а РС, САБНОР-а БиХ, СОБНОР-а Црне Горе, изасланик предсједника РС, ресорни министар у Влади РС, делегација Општине Фоча, представници Амбасаде Русије у БиХ, БОРС-а, те бројне друге делегације и појединци.

            Организатор обиљежавања 71.годишњице Битке на Сутјесци био је пододбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја .

Подели

Наши пријатељи

Translate »