Search
Close this search box.

У Фочи запослено осам нових радника

Путем пројекта „Помоћ за самопомоћ“, који проводи организација Прогрес, у Фочи је данас запослено осам младих људи са средњом стручном спремом, код пет послодаваца. Три нова радника примила је Универзитетска болница, два Национални парк Сутјеска, те по једног радника предузеће Комуналац, Туристичка организација Фоча и Кафе пицерија Моцарт. Сви послодавци имају обавезу  да радницима уредно плаћају порезе и доприносе. Примљеним радницима запослење много значи, јер су годинама чекали на посао. Миланко Вуковић, туристички техничар, који ће радити у Националном парку Сутјеска, на посао чека шест година, док Мирјана Томовић, медицински техничар која ће радити у Универзитетској болници, у чијој породици нико није запослен,  на посао чека три године.

Учешће општине у овом пројекту је 9 600 марака, а приоритет при запошљавању имале су особе из социјално-угрожених породица, истакао је начелник општине Радисав Машић: -„ На овај начин смо наставили праксу коју смо имали и прошле године и тако смо за осам младих људи, старости до 35 година, обезбиједили запослење на шест мјесеци. Критеријуму су захтјевали средњу стручну спрему и особе из социјално-угрожених породица“ – закључио је Машић и захвалио се послодавцима који су се одазвали на овај пројекат.

Програм “Помоћ за самопомоћ“ подразумијева стручно усавршавање средњеобразованих кадрова и проводи се, поред општине Фоча,  у још осам регија у БиХ. Средства са којим општина учествује у пројекту запошљавања и средства министарствa спољних послова Њемачке финансијерa овог пројекта, ове године су подједнака, истакао је Елвис Чаушевић, координатор пројекта: -„Министарство спољних послова Њемачке, када је у питању општина Фоча, уложило је 4 800,00 еура, док  је општина обезбиједила 9 600,00 КМ. Селекција полазника рађена је у уској сарадњи са руководством општине, а по критеријумима које предвиђа пројекат“ – закључио је Чаушевић.

Кроз програм „Помоћ за самопомоћ“ у БиХ до сада је прошло око 600 младих људи и његови конкретни резултати су да је око 400 људи након дообуке нашло запослење, истичу у организацији Прогрес.

Поделите: