НЕКАЖЊЕН ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У ЈАБУЦИ

На градском гробљу у Фочи данас је положено цвијеће и прислужене свијеће за душе 43 српска цивила и војника из Јабуке које је прије 22 године убила муслиманска војска.
На данашњи дан 1992. године припадници такозване Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке нису имали милости ни за дјецу, ни старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће и помоћне објекте и минирали православну цркву у тада фочанској Мјесној заједници Јабука, која је након рата Дејтонским споразумом припала Федерацији БиХ.

У јабучком селу Подхрид страдало је 15 мјештана, међу њима и син Реље Мастила. “Од шездесетак српских кућа, које су тада попаљене, обновљене су тек четири. У Јабуци данас живи само једна српска породица”, рекао је Мастило.

Он истиче да се српска омладина раселила, али да би се старији становници вратили, када би им били обезбијеђени услови за то. “Радо бисмо се вратили да нам хоће куће направити, али о нама нико више не води рачуна”, напомиње Мастило.

Предсједник Удружења избјеглих и расељених у Фочи и један од преживјелих мјештана Јабуке Љубиша Симовић истиче да је злочин у Јабуци био прво масовно страдање Срба у фочанској општини, те да родбина погинулих све мање вјерује да ће починиоци одговарати пред судом.

“Давали смо разне изјаве, прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције. Крајем прошле године имали смо и састанак у Тужилаштву БиХ, у којем нам је речено да ће нам доставити одговор који никада нисмо добили”, рекао је Симовић.

Цвијеће на градском гробљу данас је положила и делегација општине Фоча, предвођена начелником Радисавом Машићем. “У Јабуци је прије 22 године практично угашен живот српског народа на том подручју”, нагласио је Машић.

Помен парастос погинулим Јабучанима биће служен у недјељу, 27. јула, у обновљеној цркви Преображења Господњег у Јабуци, у чијем дворишту је подигнут и споменик страдалима.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »