Search
Close this search box.

Отворена изложба о Симу Милутиновићу Сарајлији

У организацији Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Центра за културу и информисање у Фочи је отворена изложба посвећена српском пјеснику Сими Милутиновићу Сарајлији.

У галерији ЦКИ на великим паноима изложене су увеличане копије рукописа познатог пјесника, исјечци из тадашње штампе, пјесникови и портрети његових савременика Вука Караџића и Петра Другог Петровића Његоша.

Посјетиоци се могу упознати и санајзанимљивијим детаљима из Милутиновићеве биографије, који су представљени на географској кроз његов животни пут, од Сарајева, преко Београда и Цетиња, до Беча и Лајпцига на западу, Цариграда на југу и Москве и Петрограда на истоку.

Изложба је припремљена поводом два вијека од објављивања прве Милутиновићеве пјесме “Српска мома”, а названа је “Пјесник небом осијани” према стиховима које је Његош у посвети “Луче микрокозме” упутио свом учитељу.

Изложбу је у галерији Центра за културу и информисање отворио начелник општине Фоча Радисав Машић који је истакао да је Сима Милутиновић Сарајлија инспирисао генерације српских пјесника. На изложби је говорио и декан Филозофског факултета у Нишу Горан Максимовић, који је истакао да је Милутиновићнезаобилазан у било ком прегледу српске књижевности, али да га је  српски народ, који је  склон заборављању, добрим делом потиснуо  и заборавио као песника и писца.

Директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да је изложба један од покушаја да Сима Милутиновић Сарајлија не падне у заборав да би нова покољења спознала вриједности његовог стваралаштва.

Изложба је настала у априлу ове године на основу докторске дисертација Јелене Јањић, водитеља одјељења за библиографију Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, а након Бањалуке, Вишеграда и Фоче, планирано је да обиђе и општине источне Херцеговине.

Поделите: