Search
Close this search box.

КАНДИДОВАН ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ ЗГРАДЕ ЗА ИЗБЈЕГЛА И РАСЕЉЕНA ЛИЦА

Општина Фоча путем Регионалног стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица кандидовала је код Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске изградњу стамбене зграде у насељу Велечево, у којој би било смјештено од 12 до 15 породица.

На два јавна позива ресорног министарства пријавило се 127 породица који желе интеграцију на подручју општине Фоче.

“Од тог броја, њих 26 нема алтернативу него живот у стамбеној згради”, рекао је помоћник министра за избјегла и расељена лица Републике Српске Драго Вулета.

До 1. септембра Развојној банци Савјета Европе морају се предати параметри у којима се види спремност локалних заједница, не само декларативна, за подршку изградњи. “Од локалних заједница очекује се, између осталог, писмо намјере и доказ о власништву земљишта”, навео је Вулета.

Укупна вриједност пројекта за БиХ износи 101 милион евра, од чега је 15 милиона учешће локалних заједница.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да се општина труди да у свим пројектима буде активна.”Ово је стална обавеза коју општина успјешно извршава. У овом тренутку на подручју Фоче граде се 52 индивидуалне стамбене једнице, од чега 37 за Србе и 15 за Бошњаке”, нагласио је Машић.

Путем Регионалног стамбеног програма збрињавања који се проводи у Србији, Хрватској, Црној Гори и БиХ, биће обезбијеђена трајна стамбена рјешења за 5.400 породица у БиХ, кроз обнову и реконструкцију кућа и станоградњу за интеграцију.

Поделите: