Search
Close this search box.

Обиљежене 22 године од злочина на Папратној њиви

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем цвијећа на спомен-обиљежје на Папратној њиви код Фоче обиљежене су 22 године од погибије 42 српска борца и цивила у одбрамбено-отаџбинском рату.

Припадници Армије РБиХ 20. септембра 1992. године ушли су дубоко у српску територију и поставили засједу на путу Калиновик-Миљевина. На изласку из шумарка, на пропланку званом Папратна њива камион ВРС, који је поред бораца превозио и цивиле из Калиновика, Миљевине и Трнова, засут је митраљеском паљбом, “осама” и “зољама”. Сви који су били на камиону су погинули, а многи од њих су изгорјели, тако да је идентификација страдалих била тешка.

-Изгубила сам два сина, два сокола, један 15 година, а други није ни 18 навршио. Никог више немам, сама сам. За овај злочин нико није одговарао, а све Срби кривци, ратни злочинци. Њихов ниједан није одговарао за црно кривично дјело што су овде направили-каже Ружа Мастило, .

Кукавички напад  на камион Војске РС још је један је у низу злочина муслиманске армије који су у протеклом рату почињени на подручју општине Фоча, а који су остали некажњени.

-По нашим сазнањима нико није ни испитан, није  ни свједочио, нити су Тужилаштво ни правосуђе кад упитали шта је било. Ми тражимо да се овај случај испита, али Тужилаштво БиХ стоји, не знамо због чега-каже Срђан Станковић, предсједник Предсједништва БО Фоча.

Језиве призоре које је на дан страдања угледао на мјесту злочина никада неће моћи да заборави фочански доктор Илија Голијанин.

-Ми смо санитетом први стигли овде, мислећи да се ради о нагазној мини. Међутим затекли смо један стравичан призор који се до краја живота човјеку уреже у памћење. Тијела су горела, страшно.  Надам се да ће ове злочинце стићи правда макар на оном свијету-пича Голијанин.

Предсједник Скупштине општине Фоча Радојица Млађеновић рекао је да очекује да ће надлежне институције Републике Српске и Борачка организација бити упорне, да би се злочинци извели пред лице правде.

-Ово је нечувено злодјело за које нико није одговарао нити ће изгледа одговарати. Надам се да ће ипак тас правде да превагне и да ће починиоци бити процесуирани-каже Млађеновић.

На споменик на Папратној њиви вијенце су положили делегација општине Фоча, општинска Борачка организација и породице погинулих. Споменик на којем су исклесана имена страдалих и дијелови изгорјелог камиона остали су да свједоче о страхотама рата и да опомињу да се такво зло никада више не понови.

Поделите: