Search
Close this search box.

ПРОЈЕКАТ ПОМОЋИ ИЗБЈЕГЛИМ И РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

Представници УНХЦР-а и УНИЦЕФ-а разговарали су са представницима општине Фоча о пројекту „Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за проведбу Анекса VII Дејтонског мировног споразума“ који ће ове организације, осим у Фочи, проводити у десет општина БиХ у наредне три године.

Ријеч је о пројекту који има за циљ обезбјеђивање  адекватних трајних рјешења за најугроженије породице расељених лица, мањинских повратника и жена-жртава рата кроз тимски рад и сарадњу локалних власти, мјесних заједница и пројектних партнера.

План је да минимално 2.400 особа у БиХ има користи од овог пројекта, кроз помоћ у обнови кућа, запошљавању, инфраструктури, здравственој заштити, образовању.

Локалне заједнице ће се у пројекат укључити оснивањем тимова састављених од представника општинских власти, организација цивилног друштва и партнерских организација који ће идентификовати најугроженије породице из поменутих категорија. На нивоу општине већ је формирана комисија и тим за провођење овог пројекта.

-Ради о пројекту у који су укључене бројне организације са којима ћемо сарађивати, као и општински оперативни тим који је формиран истим циљем. Наш задатак биће да направимо анализу требутног стања и да предложимо начин на који ће се помоћи повратницима и расељеним лицима, односно лицима у стању социјалне потребе-рекла је Драгица Кулић, предсједник Комисије за социјалну заштиту и инклузију општине Фоча и додала да ће Комисија заједно са општинским оперативним тимом до нове године анализирати постојеће стање.

Након тога, додаје Кулићева, услиједиле би даље активности са пројектним партнерима на обезбјеђивању неопходне помоћи корисницима пројекта.

-То би била изгардња стамбених објеката за расељене, запошљавање, грантови за социјалну заштиту, помоћ дјеци повратника,старима, као и бројне друге врсте помоћи-додала је Кулићева.

Укупна вриједност пројекта је 8.107.500 еура, од чега је седам милиона финансирала ЕУ путем ИПА 2012. Преостала средства од 1.107.500 еура осигурао је УНХЦР.

Партнери на пројекту који ће се проводити од 2014. до 2016.године су Развојни програм Уједињених нација (УНДП), Фонд Уједињених нација за дјецу (УНИЦЕФ), Међународна организација за миграције (ИОМ), Хилфсwерк Аустриа Интернатионал (ХWА), Босански хуманитарни логистички сервис (БХЛС), Фондација локалне демократије (ФЛД) и Ваша права БиХ (ВП),  као и власти БиХ на свим нивоима.

Поред општине Фоча, у пројекат су по приоритетима укључене још четири општине у Републици Српској, Бијељина, Дервента, Градишка и Приједор, као и општине Босански Петровац Маглај, Живинице, град Мостар и Брчко Дистрикт

Према подацима УНХЦР-а, у БиХ тренутно живи око 85 000 интерно расељених особа и преко 470 000 мањинских повратника.

 

Поделите: