Search
Close this search box.

Фочански Плави невени освојили три прве награде на Сабору старог пјевања у Новом Горажду

Изворна пјевачка група Плави невени из Фоеч, заједно са мушким пјевачким групама “Свети Јован” из Вишеграда, “Јабука” из Пријепоља, “Јабучани” из Војковића и “Пива” из Плужина, побједник је 11. Сабора старог пјевања код Срба који је одржан у порти храма Светог Ђорђа у Новом Горажду.

Поред њих, млада пјевачка група Плави невени освојила је прво мјесто у конкуренцији младих пјевачких група, док је женска група освојила прву награду публике.

Вођа пјевачке групе Плави невени, Љубиша Симовић, поносан је на наступ своје групе јер су, у конкуренцији од 600 учесника, освојили три прве награде: -„Поносан сам на групу, која је освојила три прве награде у великој конкуренцији. Нисмо се надали таквом успјеху, али публика нас је изузетно лијепо прихватила и поздравила, а посебно младу пјевачку групу. И друге изворне групе нас лијепо прихваћају а већ имамо три позива за наступе у Аранђеловцу, Пријепољу и Источном Сарајеву. Пјевали смо пјесме нашег краја и на тај начин промовисали општину Фоча“ – закључио је Симовић.

Из Фоче је на 11. Сабору старог пјевања у Новом Горажду наступила и мушка пјевачка група Огњишта, која је добила специјалну награду жирија за изворно пјевање.

Жири је најуспјешнијим пјевачким групама прогласио “Бисере Моравице” из Ивањице и “Јахорину” из Источног Сарајева.

Организатор 11. Сабора старог пјевања код Срба било је Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Новог Горажда, Српска православна црквена општина горажданска и општина Ново Горажде.

 

Поделите: