Search
Close this search box.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВИЈЕ ДЕЦЕНИЈЕ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА

Вечерњом службом у цркви Светог Петра Дабробосанског и Светог Василија Острошког, те свечаном академијом, у Фочи је синоћ почело обиљежавање двије деценије од оснивања Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки”.

 Ова високошколска установа почела је са радом 14. октобра 1994. године, на хришћански празник Покров Пресвете Богородице, а стасавала је заједно са РС чије су је институције и основале. На факултету тренутно знање стичу око 500 студената на три студијска програма и циклуса студија из бројних земаља у окружењу и Европе.

Декан Факултета Дарко Ђого подсјетио је да је у тешким ратним временима група ентузијаста и далековидих људи основала тада Духовну академију, као насљедника некадашње Сарајевске богословије, а да је данас ова високошколска установа снажно укључена у академски и друштвени живот како у Фочи, РС тако у БИХ и у окружењу-

 –Гледаћемо да у овом оскудним временим урадимо све на унапријеђењу наставно-научног процеса, иновирање наставног плана, трогодишњи пастирски смјер ћемо напарвити као четворогоодишњи, а сва пажња је усмјерена на адаптацију зграде Маглића за потребе нашег факултета за коју имамо обећања и потврде да ће ускоро званично почети-рекао је Ђого.

Влада РС за потребе Богословског факултета купила је зграду дирекције Маглића и обећала њену адаптацију која би коштала око 1,5  милиона КМ, али радови још нису почели, јер се чека завршетак процедуре обезбијеђивања новца из кредитне линије Владе Аустрије и процедуре јавних набавки у БиХ. Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија истиче да се убрзо очекује званичан почетак радова:

 –Двадесет четвртог овог мјесеца потписаћемо уговор са аустријском фирмом „Бис вам“ и надамо се да ћемо успјешно завршити тај дио и озваничити почетак радова на завршетку.  Двадесет година факултета је значајан јубилеј, а ова установа представља једно цивилизацијско достигнуће свих нас у РС-рекао је Мутабџија.

 Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије истакао је да је јако важно што су декан и већи број професора Богословског факултета некада били студенти управо овог факултета и што данас живе у Фочи.

 –Двадесет година није мало када се узму у обзир околности у којима је школа настала, околности у којима функционише РС и ово је велики успјех да смо успјели да изњедримо сопствени кадар и то највећи резултат ове школе-рекао је владика Григорије.

 Православни богословски факултет “Свети Василије Острошки” остварује сарадњу са факултетима у Београду, Москви, Атини, Румунији, Кијеву, са теолошким факултетима других вјерских заједница у БиХ и полако се уписује у међународну карту факултета. Посебну сарадњу његује са ПБФ „Андреј Шагуна“ Универзитета „Лучијан Блага“ у Сибињу, најстаријом високошолском установом у Румунији. Продекан овог факултета Мирча Јелчу рекао је да је братска сарадња факултета у Фочи и румунском Сибињу један од задатака православља.

На свечаној академији, медаљама и златним плакетама награђено је више институција и појединаца који су заслужни за оснивање и развој једине православне високошколске установе у БиХ.

Медаље су добили оснивачи овог факултета митрополит дабробосански Николај, умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, први ректор Универзитета у Источном Сарајеву Војислав Максимовић и први предсједник Савјета Универзитета Момчило Крајишник.

Истим признањима, између осталих, награђени су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Фоча.

 Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је Фоча поносна на Богословски факултет чији ће рад и резултате увијек подржати и промовисати, као што је то чинила од самих почетака ове високошколске установе.

 –Богословски факултет, а касније и Медицински факултет промијенили су овај град. Одавде млади богослови крежу широм свијета и преносе свету ријеч. Општина је ових година улагала много да би факултети остали и опстали у Фочи. Радујемо се да ће се завршити процедура око изградње нове зграде Богословског факултета и друга фаза изградње студентског дома. Наставићемо да помажемо факултете као и до сада и посебно студентски стандард-рекао је Машић.

 Прослава двадесет година ПБФ „Свети Василије Острошки“ настављена је данас служењем Свете архијерејске литургије у храму Светог Саве у Фочи.

Поделите: