Search
Close this search box.

ОБУКА СКИПЕРА НА РИЈЕЦИ ТАРИ УНАПРИЈЕЂУЈЕ РАФТИНГ

На ријеци Тари у току је петодневна обука скипера, водича и трип лидера која се организује у оквиру пројекта „Одрживи прекогранични развој општина Фоча и Плужине“.

За више од 40 скипера, који су сезонски запослени на камповима у Фочи и Плужинама, обука ће обезбиједити сертификат Свјетске рафтинг федерације.

Начелник општине Фоча Радисав Машић, који је данас посјетио рафтинг центар Бастаси, увјерио да се ова активност одвија на високом нивоу, помоћу које ће се значајно унаприједити рафтинг у обје општине.

-Веома је важно да се рафтингу као дјелатности посвети више пажње. Ова акција коју радимо на заједничком пројекту са Плужинама само ће да унпариједи рафтинг туризам у будућности. Обука скипера који ће безбједно превозити туристе и дјеловати на нашој најљепшој ријеци је неоспорно посао који би требало ситематски радити, не само ове већ и наредних година-рекао је Машић.

Машић је приликом посјете Бастасима разговарао са Александром Пастиром, инструктором Свјетске рафтинг федерације о методама за даље унапријеђењу рафтинг туризма. Наставак разговора, али и одређени планови и пројекти, договорени су и за наредни период.

-Имали смо разговоре о томе како да додатно унаприједимо рафтинг, јер за наредну туристичку сезону планирамо низ других активности које заједно са Црном Гором желимо да договоримо, а све у интересу рафтинг кампова у нашој општини. И у овој години смо обезбиједили добру комуникацију између РС и Црне Горе тако да наши рафтери нису имали проблема око преласка границе-рекао је Машић.

Петодневна обука бухватиила је ниво обуке за водиче као и напреднији степен за трип лидере. Александар Пастир, инструктор Свјетске рафтинг федерације каже да је циљ усавршавање знања водича, коришћење опреме и безбједност на ријекама.

-Иако је хладно и тешки су временски услови одазвало се доста људи. Поред теоретског дијела имали су и веома захтјевне тренинге на води. Они ће сви добити лиценцу Свјетске рафтинг федерације, што је за сваку похвалу. За нас је битна сигурност на ријекама, ношење опреме, сваком водичу који не поштује прописане сигурносне норме биће му одузета лиценца-рекао је Пастир.

Раденка Срндовић, која је испред општине Фоча координатор пројекта прекограничне сарадње са Плужинама каже да се пројекат приводи крају, те де је обука једна од завршних фаза.

-Обука тече у најбољем реду, имали смо прилику да се увјеримо у то. Оно што је добра ставр када су у питању овакви пројекти јесте што се помоћу њих отворе видици за активности у будућности када је у питању прекогранична сарадња, али и област туризма, односно усавршавње рафтинга-рекла је Срндовићева.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње између БиХ и Црне Горе, а проводе га Општина Фоча и Плужине у партнерству са Туристичким организацијама ових локалних заједница.

-Пројекат се реализује планираном динамиком, а траје до 1. Марта наредне године. Ово је успјешан пројекат и истовремено је и доказ да смо изградили сопствене капацитете који су у стању да реализују овакве пројекте-рекао је Неђељко Јововић, директор ТО општине Плужине.

Поделите: