Search
Close this search box.

ОПШТИНА УЛАЖЕ ТРОСТРУКО ВИШЕ НОВЦА У САНАЦИЈУ СЕОСКИХ ПУТЕВА

Лоши путеви горући су проблем фочанских села, због чега ће из општинског буџета у овој години бити издвојено око 177.000 марака за санацију локалних и некатегорисаних путева, што је за 140.000 више него лани.

Без инфраструктуре нема ни квалитетног живота у селу, а многа су из ових разлога и опустошила. Једно од таквих је и село Челебићи које је некада бројало више од 1 500 становника, а данас пет пута мање.

-Око три стотине нас је, а сваке године нас је мање и мање. Проблем је путна инфраструктура, мигрира становништво због лошег пута, посебно омладина. Нема младих ни тридесетак.  Имамо проблем и са напајањем струјом, ниједан стуб нисмо добили у овој годин -каже Ивко Остојић, предсједник МЗ Челебићи.

Остојић додаје да је пут према Челебићима недавно поправљан, општинским и републичким средствима, али да се та пракса мора наставити и убудуће.

-Пут је поправљан љетос, рађен је и овај дио регионалног пута, сада се бар може проћи, како је прољетос било лоше-каже Остојић.

Више улагања у саобраћајнице од локалне заједнице очекују и становници МЗ Јошаница.

-У току ове године асфалтиран је километар пута од споменика убијеним мјештанима ка селу и насипан је пут према Цвилину. Остало је у лошем стању. Низ захтјева за санацију и поправку путне мреже смо предали општини, сви су усвојени, али чекамо реализацију-каже Недељко Матовић, предсједник МЗ Јошаница.

Од око 138 километара локалних путева у Фочи, само је двадесетак асфалтирано. Сеоски, некатегорисани путеви дуги 600 километара углавном су немодернизовани и запуштени. Свјесни потребе, важности и развоја села у општини Фоча истичу да села нису занемарена

Први дио,  санација локалних и некатегорисаних путева која је подразумијевала машинско профилисање, чишћење, насипање тампона и ваљање је урађен у више села међу којима су и МЗ Јошаница и Челебићи, а други дио је у току-каже Бранка Саламадија, начелниК општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове.

Осим средстава општине у току је санација сеоских путева у више мјесних заједница кроз пројекат Министарства за избјегла и расељена лица вриједан око 90 000 марака.

Тако да ће у путеве укупно у овој години бити уложено око 267 000 марака-рекла је Саламдија.

Поделите: