Search
Close this search box.

ШВАЈЦАРСКИ СИР СА ФОЧАНСКОГ ЗЛАТНОГ БОРА

У фочанском селу Златни Бор развија се сертификована фарма по узору на алпско сточарство. Садашњи капацитети фарме су 15 музних крава, као и 15 телади намијењених за расплод и проширење капацитета, а производиће се двије врсте  сира по швајцарском рецепту.

Када су прије двије године пријатељи Татомир Јовичић и Предраг Џокић боравили на одмору у Фочи, заљубили су се у природу, село Златни Бор, и схватили да је овај крај богат и привлачан за улагање.

Почетком године одлучили су да баш на овој локацији удаљеној 30-ак километара од града изграде фарму крава, увезу грла из Швајцарске, опреме сирану и почну са производњом органске хране од млијечних производа, а посебно производњом сира по швајцарском рецепту старом 200 година.

-У питању је рецепт сира „гријер“ који носи назив по истоименој покрајини у Швајцарској, а прави се тако што се млијеко  загријава у бакреним котловима на ватри и онда се уз специјалне технике вади, одлаже у зрионице где зри од годину до годину и по дана. Добија се органски сир који се може извозииз у Европу, а ми се надамо да ћемо ускоро добити и извозну лиценцу-каже Предраг Џокић, директор предузећа Златни Бор.

Отварањем ове фарме овдје би се, према економској рачуници, могло добро живјети. Експериментална фаза са 15 грла музних крава,исто толико телади и 220 литара млијека на дан су очекивани резултати. Ипак овај пројекат који обаћава могао би бити озбиљно доведен у питање уколико се не побољша снабдијевање електричном енергијом и не поправи дотрајали макадамски пут.

-Пут је јако лош, возила не могу да иду. Проблем је и струја, и зато људи одлазе одавде и остављају оваколепе пашњаке-каже Џокић.

У општини Фоча кажу да ће са Електродистрибуцијом Пале видјети да се на прољеће санира нисконапонска мрежа.У плану је и санација 10 километара пута Заваит-Златни Бор, каже начелник општине Радисав Машић који је посјетио фарму.

-Подржаћемо овај пројекат у инфраструктури, ријешити напајање електричном енергијом, а поправићемо и пут Заваит-Златни Бор у дужини од 10 километара и то прије првих сњегова-каже Радисав Машић, начелник општине.

Уколико проблеми буду ријешени, осим што најављују проширење капацитета, отварање нових радних мјеста, инвеститори на Златном Бору планирају и подизање туристичких капацитета са богатом понудом.

 

 

Поделите: