Search
Close this search box.

ИЗВРШНА ВЛАСТ СТАБИЛИЗОВАЛА БУЏЕТ

Одборници Скупштине општине Фоча, на двадесетој редовној сједници, усвојили су Извјештај о извршењу буџета за прву половину 2014. године, према којем је у том периоду остварено 5.042.000 КМ прихода, од планираних 12.010.000 за ову годину или 41,99 одсто.

Расходи износе 4.671.000 КМ или 38,89 одсто од годишњег плана.  Укупни порески приходи су 2.859.000 КМ, непорески 922.000, подигнут је и кредит од милион марака, а остатак прихода су грантови.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић објаснила је да је пуњење прихода од ПДВ-а за првих шест мјесеци било мање за десетак процената, између осталог и због смањења коефицијeнта општини Фоча, након усклађивања са резултатима пописа, према којима у Фочи живи непуних 20 хиљада становника, за разлику од пројектоване бројке од 27.000 становника на основу које се раније обрачунавао коефицијент за Фочу. 

Она је истакла да је у другој половини године прилив средстава од ПДВ-а ипак бољи и да би до краја године требало да буде остварен план.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да је извршна власт успјела да обезбиједи дневну ликвидност буџета, те да се свим буџетским корисницима редовно дозначавају средства. Он је рекао да се општина опредијелила прије свега за рационализацију буџета и социјалну политику, а за веће инвестиције успјела је обезбијетити подршку министарстава Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ.

-Урађена је пројектна докуменатција за обнову водовода за шта је издвојено 200 хиљада евра, а читав пројекат ће коштати 10 милиона евра.  У току је градња двије стамбене зграде за борачке категорије вриједности од 600 хиљада КМ, а настављена је и градња студентског дома и нове зграде Православног Богословског факултета „Свети Василије Острошки“, инвестиције вриједне 6,4 милиона КМ-рекао је Машић.

Одборници су подржали Извјештај о раду Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“, а усвојен је и програма рада ове установе за 2014/2015. предшколску годину. Сви извјештаји о раду општинских инспекција за прву половину ове године су усвојени, осим Извјештаја урбанистичко-грађевинског инспектора, на чији су рад одборници упутили више замјерки. Сматрају да би општина Фоча у наредном периоду требала да ангажује овог инспектора из својих редова бар као привремено рјешење.

На сједници су разматране информације о упису о основне и средње школе. Извршној власти је сугерисано да организује састанак руководства Средњошколског центра са привредницима, како би се сагледале потребе тржишта рада и на основу тога планирали образовни профили.

Одборници су усвојили и план стипендирања студената за текућу академску годину, а упознали су се и са изградњом хидроелектрана на подручју општине Фоча.

Поделите: