Search
Close this search box.

КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА ТРИ ПОРОДИЦЕ

Представници невладине хуманитарне организације „Хилсферк Аустрија“ и општине Фоча потписали су данас уговоре о изградњи двије куће и обнови једне постојеће стамбене јединице са три расељене и повратничке породице са подручја општине Фоча у вриједности од 72 279 марака.

Уговори су потписани у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за спровођење Анекса VII Дејтонског мировног споразума” који уз помоћ Европске уније проводе представници УНХЦР-а у Фочи и у још десет општина у БиХ.

-Двије куће биће изграђене за једну српску расељену и једну бошњачку повратничку породицу у Миљевини и селу Шуљци, док ће за још једног бошњачког повратника на подручју града бити обновљен стан. Рок за изградњу је 20. децембар, а радови које изводи предузеће „Конструктор“ из Фоче почињу наредних дана-каже Азема Авдушиновић пројект менаџер испред организације Хилсферк Аустрија која је партнер УНХЦР-а.

Корисници који су обухваћени овим пројектом истичу да су презадовољни што је коначно ријешено њихово стамбено питање.

-Живјела сам у алтернативном смјештају у Миљевини годинама уназад, ово ће ми коначно значити да имам свој кров над главом-каже Борка Вуковић, расељено лице, којој ће бити изграђена кућа.

Задовољство не крије ни повратник Сулејман Борчак.

-Живио сам у селу Шуљци, направио неку колибу, само да имам сјештај. Данас сам потписао уговор о изградњи куће и много ми значи што сам ово доживио-каже Борчак.

Начелник општине Фоча Радисав Машић каже да ће општина учествовати у овом пројекту тако што ће корисницима обезбиједити помоћ у инфраструктури.

-Обавеза општине је да обезбиједи инфраструктуру и ми тај свој дио обавеза извршавамо на вријеме. То је обезбијеђивање локација, помажемо када је ријеч о обезбијеђивању воде и напајању електричном енергијом-рекао је Машић.

Циљ пројекта “Подршка трајним рјешењима Ревидиране стратегије за спровођење Анекса VII Дејтонског мировног споразума” је обезбјеђивање трајних рјешења за најугроженије расељене породице, повратнике и жене жртве рата кроз тимски рад и сарадњу локалних власти, мјесних заједница и пројектних партнера.

 План је да минимално 2.400 особа у БиХ у наредне три године има користи од овог пројекта, кроз помоћ у обнови кућа, запошљавању, инфраструктури, здравственој заштити, образовању.

Поделите: